Bekijk het origineel

Samenwerking van links in Frankrijk bijna beëindigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Samenwerking van links in Frankrijk bijna beëindigd

Communisten verkiezen rol in oppositie

3 minuten leestijd

PARIJS — De Franse communistische partij heeft zaterdag in Parijs bij monde van voorzitter Marchais verder afstand genomen van de socialisten onder leiding van Mitterrand. Als de communisten tijdens de eerste verkiezingsronde, binnen negen weken, minder dan 25% van de stemmen behalen dan kan het stembusakkoord met de socialisten als ongeldig worden beschouwd.

In Frankrijk wordt bij de verkiezingen voor de Nationale Vergadering het districtenstelsel gehanteerd. De kandidaat die een meerderheid behaalt wordt parlementariër. Behaalt jn een district geen der kandidaten Een meerderheid dan wordt een tweeMe verkiezing gehouden waarbij gekozen kan worden tussen de twee kandidaten die bij eerste stemming de meeste stemmen behaalden. In de praktijk gaat het in de districten waar een tweede ronde is meestal tussen een kandidaat van links (socialist of communist) en van de centrumrechtse regeringspartijen (Gaullisten, Onafhankelijk Republikeinen en anderen). Het stembusakkoord tussen communisten en socialisten ging er van uit dat in de tweede ronde communisten op socialisten zouden stemmen (wanneer die in de tweede ronde tot de overgebleven kandidaten behoren) en andersom.
Volgens de opiniepeilingen kan links eindigen met drie procent voorsprong op de centrumrechtse coalitie, maar alleen als Marchais zijn kiezers in de tweede ronde aanspoort tot steun aan de socialistische kandidaten.

Geen verzoening

Op het communistische partijcongres waren in ieder geval geen tekenen van een verzoeningspoging met de socialisten waarneembaar. Marchais leverde scherpe kritiek op de socialistische partijleider François Mitterrand, en veroordeelden diens onderhoud met de Amerikaanse president Jimmy Carter als een ontoelaatbare inmenging van de Verenigde Staten in de Franse verkiezingsstrijd. Hij vond dat Mitterrand zich daarvoor niet had mogen lenen.
De belangrijkste geschilpunten tussen socialisten en communisten betreffen de defensie en de nationalisatiepolitiek. De socialisten willen binnen de politieke structuur van de NAVO blijven, terwijl het leger buiten de geïntegreerde militaire structuur blijft. De communisten vinden dat Frankrijk uit het Atlantisch Bondgenootschap moet treden, en zijn defensie moet richten op potentiële vijanden in alle richtingen, Oost en West. Voorts menen de socialisten, en hun bondgenoot, de Radicale Partij, dat de conununisten de nationalisatiepolitiek veel te ver willen voeren.
Intussen woedt in het kamp van de regeringspartijen de strijd om de prioriteiten in het regeringsprogramma, en om de lijstaanvoerders in de verkiezingsstrijd. Waarnemers menen dat president Giscard d'Estaing graag zijn lastige Gaullistische bondgenoten zou willen verruilen voor Mitterrands socialisten, als deze definitief van de communisten losgeweekt kunnen worden. Tegenover een centrumlinkse regering zou dan een oppositie van Gaullisten en communisten komen te staan

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Samenwerking van links in Frankrijk bijna beëindigd

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken