Bekijk het origineel

Waarnemers naar Sovjet-oefening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Waarnemers naar Sovjet-oefening

Nederland kreeg uitnodiging

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Voor de eerste maal zullen Nederlandse militaire waarnemers manoeuvres in de Sovjet-Unie bijwonen. Dit is een gevolg van de conferentie over Europese veiligheid en samenwerking (CEVS), waar werd overeengekomen dat waarnemers kunnen worden uitgenodigd voor militaire' oefeningen waaraan meer dan 25.000 man deelnemen.

Nederland heeft in beginsel een Russische uitnodiging aanvaard, waarnemers te zenden naar de oefening „Berezina" die van 6 tot 10 februari in de omgeving van Minsk, Wit-Rusland, wordt gehouden. Het zijn brigade-generaal A. P. A. van Daalen, commandant van de 43e pantserbrigade, en de luchtmachtkolonel A. J. H. Mudde, militair attaché van de Nederlandse ambassade in Warschau.

Aan deze oefening, in de districten Orscha en Polotsk, nemen volgens een Russische mededeling ,,ongeveer" 25.000 man landstrijdkrachten en eenheden van de luchtmacht deel.

Eerste maal

Het was, voorzover in Den Haag bekend, de eerste maal dat de SovjetUnie Nederlandse waarnemers heeft uitgenodigd voor militaire oefeningen. De militaire attaché van de Sovjetambassade in Bonn, generaal Knyrkow, heeft eind vorig jaar de Nederlandse manoeuvres „Interaction" bijgewoond.

Generaal Knyrkow was ook aanwezig bij de Westduitse manoeuvres ,,Standhafte schatten", waaraan ook niet-Duitse eenheden deelnamen. Maar de Sovjet-Unie en haar bondgenoten sloegen enige tijd geleden een uitnodiging voor een NAVO-manoeuvre in Noorwegen af, omdat deze een ,,agressief" kamktpr zou hebben.

Nederland heeft op de CEVS-toetsingsbijeenkomst die sinds oktober in Belgrado wordt gehouden, voorgesteld de drempel van 25.000 man die geldt voor het tevoren aankondigen van oefeningen, te verlagen tot 10.000 man.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Waarnemers naar Sovjet-oefening

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken