Bekijk het origineel

Leven werd goedkoper

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Leven werd goedkoper

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In de periode van midden december 1977-tot midden januari jl. is het leven in ons land goedkoper geworden volgens de berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens een nieuw prijsindexcijfer, dat het CBS heeft berekend, zijn de prijzen in de periode van midden december jl. tot midden januari met 0,4 procent gedaald. Het nieuwe indexcijfer voor medio januari bedraagt 117,4 vergeleken met het indexcijfer, van 117,9 per midden december 1977. Het Centraal Bureau voor de Statistiek merkt hierbij op, dat op het moment dat deze indexcijfers werden vastgesteld voor een deel van de medische 'Verzorging nog niet bekend was welke tarieven van januari af zullen gelden.

Uitverkoop

De prijsdalingen deden zich als gevolg van het uitverkoopeffect vooral voor bij kleding en schoeisel. Deze prijsdalingen hadden een invloed op het totaal indexcijfer van 0,6 procent. Verder deden zich prijsdalingen voor bij aardappelen, groenten, fruit, koffie, eieren, wonintextiel en vloerbedekking en benzine. Prijsstijgingen werden onder meer geregistreerd voor brood, meubelen, elektriciteit, water, intramurale medische verzorging, boeken, dag- en weekbladen, luister- en Idjkgeld en shag. Van januari 1977 tot januari 1978 is het totaal indexcijfer met 4,5 procent gestegen.

Ook het aandeel van kleding en schoeisel is gedaald, en wel van 12,0 tot 9,8 pct. Omdat kleding en schoeisel nu minder zwaar meewegen, is het volgens de deskundigen van het CBS best mogelijk, dat het prijsindexcijfer sterker gedaald zou zijn dan volgens de nieuwe berekeningen, dan wanneer de oude basis was aangehouden. Het CBS heeft echter niet uitgerekend hoe groot de totale prijsontwikkeling zou zijn geweest volgens de berekeningen op basis van het gemiddelde van 1969 is 100. Voor roken, zo deelt het CBS verder mee, is het aandeel in het consumptiepatroon vrijwel gehalveerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 februari 1978

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Leven werd goedkoper

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 februari 1978

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken