Bekijk het origineel

Crisis in Italië voorbij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Crisis in Italië voorbij

Vijf partijen sluiten overeenkomst

2 minuten leestijd

ROME — De 51 dagen oude politielie crisis in Italië is woensdagavond geëindigd met een overeenliomst tussen vijf partijen, onder welke de communisten, over een programma voor een nieuw minderheidskabinet van de cliristendemocraten.

Een woordvoerder van formateur Giulio Andreotti zei dat de partijen het eens zijn geworden over een soberheidspolitiek met een doelmatige campagne tegen de werkloosheid en ontwikkeling van het zuiden van het land.

Verwacht wordt dat Andreotti zaterdag aan president Giovanni Leone gaat meedelen dat hij een nieuwe minderheidsregering kan vormen. Deze zal gesteund worden door communisten, socialisten, sociaaldemocraten en republikeinen, waarbij de communisten grotere invloed krijgen op de regeringspolitiek.

Het woensdag bereikte akkoord 'iioet nog door de partijleidingen worcn geratificeerd. Dat zal voor het ind van deze week gebeuren. trouwensdebat worden gehouden, waarvan de uitslag al vast staat omdat de vijf partijen over meer dan 90 procent van de zetels in de volksvertegenwoordiging beschikken.

De crisis in Italië was op 16 januari begonnen met het aftreden van premier Andreotti nadat de communisten, socialisten, sociaaldemocraten, republikeinen en liberalen hem niet langer bleken te steunen. De politieke knoop werd op 1 maart doorgehakt toen na een bewogen debat de christendemocraten het principe aanvaardden dat communisten zouden deelnemen aan een verenigde parlementaire meerderheid meteen precies programma.

Maatregelen
De voornaamste punten van het regeringsprogramma van Andreotti dat door de vijf partijen is aanvaard zijn: • Het terugbrengen van de staatsschuld van 29 biljoen tot 24 biljoen lires in 1978 door belastingverhoging en uitstel van niet dringende uitgaven. Vier biljoen lire zal in het zuiden van het land worden geïnvesteerd. • Inflatie: gestreefd zal worden naar het terugbrengen van de inflatie tot 10 a 12 procent tegen 17 procent in 1977. • Arbeidskosten: de staat zal een deel van de sociale lasten van de ondernemingen op zich nemen en de hoogste salarissen zullen voor een deel twee jaar lang worden geblokkeerd. • Gestreefd zal worden naar het scheppen van werkgelegenheid voor de ongeveer een miljoen jonge werklozen. • Voorts zullen maatregelen worden genomen voor betere handhaving van de openbare orde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 maart 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Crisis in Italië voorbij

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 maart 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken