Bekijk het origineel

W-Duitsland verhindert uitbreiding „Almelo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

W-Duitsland verhindert uitbreiding „Almelo"

Urenco-partner blokkeert investeringen

2 minuten leestijd

HILVERSUM — „De politieke onzekerheid in Nederland met betrekking tot de levering van verrijkt uranium aan Brazilië maakt het ons onmogelijk verder te investeren in de ultracentrifugefabriek in Almelo".

Dit heeft dr. Heinz Kombichler, directeur van Uranit, verklaard in een televisieprogramma. Uranit is de Duitse partner in de Duits-Nederlands-Engelse uraniumverrijkingsfabriek Urenco.


„Een uitbreiding in Almelo zal daardoor niet gerealiseerd kunnen worden", zo vervolgde Kombichler. „Om toch aan onze verplichtingen tert aanzien van Brazilië te kunnen voldoen, zullen wij snel zelf voor vervangende capaciteit moeten zorgen. De Engelse fabriek van Urenco in Capenhurst zal dan sneller uitgebreid moeten worden, en wij zullen zelf in Duitsland versneld beginnen met de bouw van een fabriek in Gronau". De beslissing over Gronau heeft Uranit volgens Kombichler in de laatste weken genomen. De bouw kan volgend voorjaar beginnen en de fabriek kan in 1982 aan Brazilië gaan leveren. De capaciteit van de fabriek zou zeer snel opgevoerd kunnen worden tot duizend ton verrijkt uranium per jaar en uiteindelijk zelf tot 5000 ton. ren toestemming gevraagd voor de bouw van de verrijkingsfabriek. De kosten worden geraamd op één miljard Duitse mark.


Geisel


President Ernesto Geisel van Brazilië heeft gisteren op een persconferentie in Bonn gezegd dat Nederland in het raam van Brazilië's akkoord met de Urenco, ,,geen unilaterale eisen kan stellen".


,,Ons akkoord is gesloten met Urenco, niet uitsluitend met Nederland", aldus Geisel.


Kabinet


De ministerraad is in zijn gisteren gehouden vergadering nog niet tot een beslissing gekomen wat betreft de uitbreiding van het UCN-project te Almelo. „De kwestie komt volgende week vrijdag opnieuw in de ministerraad aan de orde. Er is nog nader beraad nodig". Dit heeft premier Van Agt gezegd op zijn wekelijkse persconferentie, na afloop van de ministerraadsvergadering.


„De zaak snel in 'n kritiek stadium komen. We moeten snel met elkaar knopen doorhakken", aldus premier Van Agt. Op zijn persconferentie moest hij "wazig blijven over hetgeen het kabinet in de naaste toekomst gaat doen". Maar over een week hoopt het kabinet zover te zijn, dat het met een slotsom de Tweede Kamer, of de betrokken Kamercommissies, tegemoet kan treden.

Minister-president Van Agt gaf geen commentaar op de mededeling van dr. Heinz Kombichler, directeur van Uranit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 maart 1978

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

W-Duitsland verhindert uitbreiding „Almelo

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 maart 1978

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken