Bekijk het origineel

Eerste gijzeling acht jaar geleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eerste gijzeling acht jaar geleden

Acties in de jaren zeventig

2 minuten leestijd

^ DEN HAAG — De overval maandagmorgen op het provinciehuis te Assen roept direct herinneringen op aan soortgelijice acties door Zuidmolukse jongeren in december 1975 en mei/juni 1977. Eind 1975 werd een trein ter hoogte van het Drentse plaatsje Wijster gekaapt, waarbij ongeveer zestig passagiers in eerste instantie waren betrokken. Twee dagen Later bezetten zeven Zuidmolukkers het Indonesische consulaat in Amsterdam. Op maandagmorgen 23 mei 1977 werden, praktisch gelijktijdig, de intercity-trein Groningen-Den Haag bij De Punt in Drente en een openbare school in Bovensmilde bezet.

Van deze acties duurde de kaping bij De Punt en de bezetting in Bovensmilde het langst: 462 uur. De gijzeling van het Indonesisch consulaat in Amsterdam nam ongeveer 15 dagen (361 uur) in beslag en de kaping van de stoptrein Grqningen-ZwoUe bij Wijster duurde ongeveer 12 dagen (290 uur).

Acht doden

De laatste kaping, die bij De Punt, eiste de zwaarste tol aan mensenlevens: bij de beëindiging van de actie werden zes Zuidmolukkers en twee gegijzelde trein passagiers gedood. In 1975 vielen bij de treinkaping in Wijster onder de gegijzelden drie doden, terwijl bij het Indonesisch consulaat een persoon om het leven kwam.

In 1974 werd ons land, los van de Zuidmolukse zaak, opgeschrikt door twee gewelddadige acties. Op 13 september overvielen drie leden van het Japanse Rode Leger de Franse ambassade in Den Haag. Deze gijzeling, waarbij geen slachtoffers vielen, duurde lOi uur van net ut^giii LOL nvi moment dat de laatste gijzelaars op Schiphol werden vrijgelaten. In oktober werd in de Scheveningse strafgevangenis een gijzeling uitgevoerd door twee Nederlanders, die een straf uitzaten wegens het gijzelen van een boerengezin in de Betuwse plaats Deil gedurende 27 uur in 1973, en twee buitenlanders, een Palestijn die in Nederland was veroordeeld wegens vliegtuigkaping, en een Algerijn die wegens een overval vast zat. Deze gijzeling duurde 106 uur.

Ie gijzeling

Het eerste spectaculaire gijzelingsgeval in Nederland deed zich ruim acht jaar geleden voor, toen 33 Zuidmolukse jongeren de ambtswoning van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar overvielen en het gezin

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 maart 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Eerste gijzeling acht jaar geleden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 maart 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken