Bekijk het origineel

ZEG MIJ WIE UW VRIENDEN ZIJN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ZEG MIJ WIE UW VRIENDEN ZIJN

2 minuten leestijd

Met de val van Den Uyl en de komst van het kabinet- Van Agt is er in de Nederlandse politiek natuurlijk wel wat veranderd. Maar toch ook weer niet zo erg veel. Dat komt door de traagheid van het overheidsbeleid, dat op korte termijn veelal geen koerswending van 180 graden kan maken.


Maar het komt ook doordat het CDA op een groot aantal gebieden het beleid van het kabinet-Den Uyl eigenlijk wil voortzetten. Dat geeft dan ook voortdurend fricties tussen CDA en VVD. Want de VVD kan het onmogelijk aan haar achterban verkopen dat zij een beleid steunt dat verrassend veel lijkt op dat van het kabinet-Den Uyl.


Zo heeft het huidige kabinet een half miljoen gulden beschikbaar gesteld aan het Pan Africanist Congress of Azania, een militante Zuidafrikaanse bevrijdingsbeweging. Bovendien gaat er een ton extra naar de Verenigde Naties voor VN-activiteiten in Zuidelijk Afrika.


In het geheel van de rijksbegroting zijn dat uiteraard beperkte bedragen. Maar de aanwending daarvan maakt wel duidelijk waar inzake Zuidelijk Afrika de sympathieën van dit kabinet liggen. Die liggen evenzeer als bij het vorige kabinet, bij de felle bestrijders van de Zuidafrikaanse regering.


Volgens een van de leiders van het PAC, die thans in Nederland is, waren de besprekingen met de ministers Van der Kiaauw en De Koning bijzonder vriendelijk en hartelijk geweest. Dat is veelzeggend. Het spreekwoord luidt niet voor niets: zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zal zeggen wie gij zijt. Zo worden ook onder het kabinet-Van Agt militante groepen in Zuid-Afrika die bezig zijn een guerrilla voor te bereiden, Nederland financieel gesteund. Weliswaar zijn de gelden bestemd voor zgn. humanitaire doeleinden, maar dat zegt verder ook heel weinig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 maart 1978

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

ZEG MIJ WIE UW VRIENDEN ZIJN

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 maart 1978

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

PDF Bekijken