Bekijk het origineel

Neutronenbom nog niet in productie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Neutronenbom nog niet in productie

Carter:ontwikkeling raketten gaat door

3 minuten leestijd

WASHINGTON — President Carter van de Verenigde Staten heeft besloten de productie van de omstreden neutronenbom uit te stellen. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekend gemaakt. Tevens gaf de Amerikaanse president opdracht aan het Pentagon om door te gaan met de ontwikkeling van raketten, waarop de neutronenkop eventueel in de toekomst gemonteerd kan worden.

Secretaris-generaal Joseph Luns van de NAVO heeft vrijdag in Brussel gezegd dat de Noordatlantische bondgenoten begrip hebben voor het besluit van de Amerikaanse president Carter de produktie van de neutronenbom voorlopig uit te stellen.Na een twee uur durend beraad met de afgezanten van de NAVO-lidstaten waarop de Amerikaanse ambassadeur W. Tapley Bennett zijn ambtgenoten van het besluit van zijn regering op de hoogte stelde, verklaarde Luns tegenover de pers dat de ambassadeurs opnieuw hun bezorgdheid hebben geuit over de voortdurende uitbreiding van de bewapening van het oostblok en de noodzaak beklemtoond hebben ter modernisering van de mogelijkheden van de NAVO.

Beheersing

De tekst van Carters verklaring over de neutronenbom luidt:
 
„Ik heb besloten de produktie van wapens met versterkt stralingseffect uit te stellen. Het uiteindelijke besluit aangaande het opnemen van wapens met versterkt stralingseffect in ons gemoderniseerd wapensysteem zal later worden genomen, en zal afhangen van de mate waarin de Sovjet-Unie beheersing toont in haar programma's voor conventionele en nucleaire wapens en in haar stationering van troepen, waarbij de veiligheid van de Verenigde Staten en West-Europa in het geding is.
 
Daarom heb ik opdracht gegeven aan het ministerie van Defensie om door te gaan met de modernisering van de Lance-raket met atoomkop, en het acht inch-wapensysteem (artillerie), waarbij de optie van installatie van elementen met verhoogde straling open blijft.

Overleg

De Verenigde Staten plegen over dit besluit overleg met de partners in
het Noordatlantisch bondgenootschap, en zullen met hen blijven overleggen
over de maatregelen over wapenbeheersing die met de Sovjet-Unie
getroffen moeten worden. We zullen voortgaan met onze bondgenoten te werken aan modernisering en versterking van onze militaire capaciteit, zowel conventioneel als nucleair. We zijn vastbesloten al het nodige te doen om onze collectieve veiligheid en de vooruitgeschoven defensie van Europa te verzekeren" aldus Carter.

Geen commentaar

Het officiële Russische persbureau Tass heeft vrijdag zonder commentaar
in drie alinea's vanuit Wasiüngton melding gemaakt van het besluit van Carter om voorlopig af te zien van het produceren van de neutronenbom.
Tass merkt op dat Carter produktie van het wapen niet volledig verworpen
heeft. Het nieuwsagentschap vermeldt niet dat Carter zijn uiteindelijke
beslissing zal laten afhangen van „de mate waarin de Sovjet-Unie zich
matigt" in haar eigen wapenproduktie. Het bericht wel dat Carter benadrukt
had dat de Verenigde Staten en haar bondgenoten zullen voortgaan
hun militaire potentieel „te moderniseren en te versterken".

(Zie verder pagina vijf)


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Neutronenbom nog niet in productie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken