Bekijk het origineel

Diplomatieke breuk tussen Transkei en Zuid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Diplomatieke breuk tussen Transkei en Zuid-Afrika

Economische betrekkingen blijven bestaan

3 minuten leestijd

UMTATA — Het twee jaar geleden onafhankelijk geworden thuisland Transkei heeft maandag de diplomatieke betrekkingen met Zuid-Afrika verbroken. Reden is volgens minister-president Kaiser Matanzima dat Zuid-Afrika weigert het gebied Oost-Grigualand aan Transkei over te dragen.

De dramatische beslissing van Matanzima is bij de Zuidafrikaanse regering als een totale verrassing overgekomen. Dinsdagmiddag zou premier Vorster het parlement over de stand van zaken- inlichten. Leden van de Zuidafrikaanse regering weigerden ons verder elk commentaar.

Kaiser Matanzima heeft gezegd dat de Zuidafrikaanse gezant in Transkei per 30 april wordt uitgewezen. Het gebied Oost-Grigualand, waarop Transkei aanspraken maakt, is overgedragen aan het bestuur van Natal. Eerder werd het in Kaapstad, door de regering van de Kaapprovincie bestuurd. Matanzima noemt deze eenzijdige beslissing „grof en minachtend" tegenover Transkei.

Matanzima verklaarde het besluit ook als een oorlogsverklaring op te vatten. Niet dat er gestreden zal worden want „we kennen de militaire kracht van Zuid-Afrika", zo zei Matanzima. Transkei zal daarom met het opnemen van de wapens wachten tot de tijd daarvoor rijp zal zijn.

Verdeeldheid

In een toespraak tot de Volksvertegenwoordiging van Transkei in de hoofdstad Umtata strooide Matanzima kwistig met gewaagde uitspraken. Niettemin nemen waarnemers aan dat de stap van Matanzima slechts bedoeld is om Transkei door het buitenland erkend te krijgen. Transkei, het eerste kind van de thuislandenpolitiek, is tot op heden alleen door Zuid-Afrika erkend.

Het besluit van Matanzima is volgens ingewijden echter ook een poging om de groeiende verdeeldheid binnen diens eigen regerende partij in te dammen. Matanzima zou de Pondo's tevreden willen stellen die zeggen dat Oost-Grigualand aan hen behoort.

Chief Matanzima verklaarde dat de Zuidafrikaanse regering de dood van miljoenen op haar geweten heeft. Pretoria zou met die daden uitvoering van haar politiek van gescheiden ontwikkeling willen garanderen. Verwacht werd dat premier Vorster vanmiddag deze aantijging scherp zou bekritiseren.

Matanzima verklaarde maandag verder dat Transkei hèt nu op zal nemen voor de zwarte organisaties die de politiek van Zuid-Afrika afkeuren. Matanzima zei mee te zullen werken aan de strijd, tussen zwart en blank die Zuid-Afrika aan een meerderheidsregering zou moeten helpen.

Britse steun?

Volgens Matanzima zijn de Britten verplicht om zijn politiek te steunen. Dat omdat Transkei een voormalige Britse kolonie is. Een zegsman van de Britse ambassade in Zuid-Afrika rea. geerde uiterst keel: „Ik zou niet weten hoe we een land moeten helpen wat we niet eens erkennen".

Chief Matanzima weigerde zich tegenover ons verder uit te spreken over zijn bedoelingen. Zijn minister van Buitenlandse zaken, Qaba, wilde wel kwijt dat hij in de komende tijd geen dramatische consequenties verwacht. Na 30 april, zo verklaarde Qaba, zal alles blijven zoals het is. Matanzima wilde op deze opmerking niet ingaan.

Chief Matanzima verklaarde zijnerzijds wel dat alles weer goed zal worden wanneer Transkei toch de beschikking krijgt over Oost-Grigualand. Zijn minister van Buitenlandse zaken verklaarde overigens dat de breuk met Zuid-Afrika geen economische consequenties behoeft te hebben. De overeenkomsten met Zuid-Afrika op dat gebied zullen niet aangetast worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Diplomatieke breuk tussen Transkei en Zuid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken