Bekijk het origineel

Vorster betreurt besluit Transkei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vorster betreurt besluit Transkei

Matanzima handelt niet onwettig

2 minuten leestijd

KAAPSTAD — Premier John Vorster van Zuid-Afrilia lieeft dinsdag gezegd het besluit van Transkei om de diplomatielie betrekkingen met zijn regering te verbreken te betreuren. Hij zei dat het besluit slechts in het nadeel kon zijn van Transkei.

In een verklaring voor het Zuidafrikaanse parlement benadrukte Vorster dat Transkei een onafhankelijk land is en dat premier Kaiser Matanzima het recht heeft elk besluit te nemen dat hij voor zijn land noodzakelijk acht.

Matanzima brak maandag met dë Zuidafrikaanse regering en verklaarde de zwarte „bevrijdingsbewegingen" te zullen steunen in hun strijd tegen het blanke minderheidsbewind in ZuidAfrika. Transkei was het eerste zwarte Zuidafrikaanse thuisland dat ingevolge het door de regering in Pretoria gevoerde beleid van „afzonderlijk ontwikkeling" onafhankelijk werd. De onafhankelijkheid is echter alleen door Zuid-Afrika erkend.

Beleid

Het thuisland kreeg in oktober 1976 onafhankelijkheid in het kader van het thuislandenbeleid van Zuid-Afrika. De onafhankelijkheidsverklaring hield tegelijkertijd in dat alle leden van Xhosa-stam, aan wie Transkei als thuisland was toebedacht, alleen nog m Zuid-Afrika mogen zijn met een verblijfsvergunning. Ook jongere leden van de stam, die in Zuid-Afrika werden geboren, moeten een dergelijke vergunning hebben. Als het thuislandenprogramma eenmaal is uitgevoerd, is het huidige Zuid-Afrika zodanig opgedeeld dat de blanke bevolking 87 procent van het land, inclusief de rijkste stukken, bezit en de niet•blanke bevolking de rest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Vorster betreurt besluit Transkei

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken