Bekijk het origineel

Voorbereidingen Neutronengranaat gaan toch door

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voorbereidingen Neutronengranaat gaan toch door

Horst Ehmke moet,,plooien glad strijken

2 minuten leestijd

BONN — Ondanks de verklaring van president Carter, dat de neutronengranaat nog niet in produktie zal worden genomen, gaat liet gereed maken van de Lance-raketten en de 8-inch hou^vitsers voor de neutronengranaat gewoon door. Dit berichtte vrijdag het Engelse dagblad ,,Daily Telegraph".

Het gereedmaken van de Lance-raketten geschiedt op bevel van Carter. Dit bleek na afloop van het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Harold Brown in Bonn. Hij voerde daar gesprekken over de betekenis van het besluit van Carter en het door de Duitsers aan te schaffen AWACS systeem, dat het bestaande gat in de Radardefensie bij de NAVO moet dichten.

Awacs

De Westduitse minister van defensie Hans Apel zei dat West-Duitsland slechts bereid is dit'kostbare systeem aan te schaffen, wanneer de Verenigde Staten op iiun beurt bereid zijn meer wapens en uiti'ustingen in de Bondsrepubliek te kopen. Daarbij doelde hij op de ruzie tussen Bonn en Washington over het geschut waarmede de nieuwe door de Verenigde Staten aan te schaffen tanks worden uitgerust. De Duitsers willen dit leveren.

Neutronengranaat

In de Bondsdag heeft Bondskanselier Schmidt verklaard, dat WestDuitsland onder bepaalde voorwaarden bereid is de neutronengranaat op zijn grondgebied toe te laten. Hij heeft ze tijdens de verdere behandeling in de Westduitse Tweede-kamer precies omschreven: Het moet een NAVO beslissing zijn, de overige partners moeten daartoe ook bereid zijn en uit de onderhandelingen met de Russen moet blijken, dat in de ontwapeningsgesprekken geen voortgang is te bespeuren.

Inmiddels heeft Schmidt besloten, de vice-fractievoorzitter Horst Ehmke naar Washington te zenden, teneinde ' de ontstane „plooien" tussen Washington en Bonn glad te strijken.

Uitweg

Ehmke zal in Washington een ontmoeting hebben met de vicepresident van Amerika, Walter Mondale, en met Zbigniev BrzeninsHAROLD BROWN ..in Bonn.. ki, de adviseui* van Carter inzake veiligheidskwesties. Ook zal Ehmke leden van het Amerikaanse Congres ontmoeten. Uiteraard staat de discussie rond de neutronengranaat in de ontmoetingen centraal. Hoewel Bondskanselier Schmidt in de BondsHELMUT SCHMIDT ..onder voorwaarden.. dag verklaarde Carters beslissing inzake de neutronengranaat te accepteren is bekend, dat Schmidt voorstander is van invoering van deze granaat.. Carter daarentegen is zoals bekend, persoonlijk tegen invoering daarvan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Voorbereidingen Neutronengranaat gaan toch door

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken