Bekijk het origineel

Toenadering Transkei tot Zuid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Toenadering Transkei tot Zuid-Afrika

1 minuut leestijd

KAAPSTAD — Transkei en Zuid-Afrika zijn overeengekomen „functionarissen" uit te wisselen om hun nationale belangen te behartigen nadat het zwarte thuisland op 10 april de diplomatieke betrekkingen met de regering in Pretoria verbrak.

De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken Roelof Botha heeft dit woensdag bekend gemaakt na een gesprek met de vice-premier van Transkei, George Matinzima, een broer van minister-president Kaiser Matanzima. Het gesprek had op verzoek van Transkei plaats, aldus Botha.

Toen Transkei de betrekkingen verbrak beval het alle Zuidafrikaanse diplomaten het land voor 1 mei te verlaten. De maatregel werd algemeen opgevat als een uiting van frustratie over de Zuidafrikaanse afwijzing van gebiedsaanspraken van Transkei, alsook een poging van Kaiser Matanzima om de politieke eenheid binnenslands te herstellen.

Transkei is onlangs echter getroffen door zware overstromingen waardoor het gedwongen werd Zuid-Afrika hulp te vragen. Botha verklaarde dat de ,,functionarissen" diplomatieke onschendbaarheid zullen genieten. De bekendmaking duidt erop dat Transkei bereid is zijn eerdere maatregel tegen Zuid-Afrika in te trekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Toenadering Transkei tot Zuid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken