Bekijk het origineel

Overneming bijna rond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overneming bijna rond

3 minuten leestijd

I^e overneming van de Arabian-American uil Company (Aramco) door Saoedi-Arabië is bijna voltooid. Er dient alleen nog met de voormalige Amerikaanse eigenaren overeenstemming te worden bereiict over de vraag, bij wie de Amerikaanse burgers die bij Aramco werken in dienst zullen zijn. Dit is in krnigen rond de olie-industrie in de Saoedische hoofdstad, Riaad, vernomen.

Aramco, verreweg de grootste olieproducent van Saoedi-Arabiet zal met terugwerkende kracht van 1 januari 1976 worden overgenomen door de Saoedis'che staat. De voormalige eigenaren, de Amerikaanse maatschappijen Excon, Texaco, Standard Oil of California en Mobil Oilj ontvangen voor hun aandelen Aramco een bedrag van iets minder dan zes miljard dollar. Bij dit bedrag is niet alleen de boekwaarde van de activa van Aramco inbegrepen, maar ook de uitgaven voor een aardgasproject en voor een elektriciteitsproject waarmee Aramco zich bezighoudt.

De Amerikaanse maatschappijen zullen na de overneming een bedrijf oprichten voor het verlenen van assistentie aan Aramco. Dit bedrijf zal in Houston in de Amerikaanse staat T^as worden gevestigd. De vraag is nu of de Amerikanen die voor Aramco blijven werken, in dienst zullen zijn van de Saoedische staat of van het nieuwe Amerikaanse bedrijf. De Amerikaanse werknemers zijn onder ' m^er bang voor hun pensioenvoorziening.

De Amerikaanse oliemaatschappijen die een belang hebben gehad in Aramco ontvingen vorig jaar van de Saoedische regering een bedrag van 3,2 miljard dollar. Dit moet gezien worden als een deel van de totale compensatie voor de overneming. Sinds begin dit jaar wordt bij de administratie van Aramco al gewerkt alsof de Saoedische staat eigenaar is.

Saoedi-Arabië verkreeg in 1974 een meerderheidsbelang in Aramco van zestig procent. Het jaar daarvoor was een eerste belang van 25 procent genomen. De oliereserves waar Aramco in Saoedi-Arabië uit kan putten wflirden geschat op ongeveer 170 miljard vaten (van 159 liter). Deze reserves bevinden zich vooral in het oosten van het land. Het bedrijf zal ook de Saoedische aardgasproduktie op zich nemen en daarvoor een pijpleidingennet aanleggen. De koste4jiiiaiSd£|i,£eschat op «esinil-, . jard dollar. Het project was aanvafiTélijk wat ambitieuzer van opzet|,aLworden de kosten als gevolg Van de inflatie even hoog geschat als die van het eerste plan. Dit jaar zal al 700 miljoen dollar in de ontwikkeling van de aardgasproduktie worden gestoken.

Aramco zal ook de uitvoering verzorgen van een project in het oosten van Saoedi-Arabië voor de opwekking, het vervoer en de distributie van elektriciteit. Het vermogen van de centrale(s) wordt geraamd op 5000 megawatt.

Verder werkt de maatschappij ook aan de vergroting van de Saoedische capaciteit voor de produktie van ruwe olie. Woordvoerders van de maatschappij wilden echter niet zeggen om hoeveel het gaat. De huidige capaciteit van het land wordt geschat op ongeveer elf miljoen vat^n per dag. De regering zou dit vergroot willen zien tot veertien miljoen vaten per dag. Als gevolg van de recessie op de wereldmarkt voor aardolie besloot de Saoedische regering onlangs de export van olie te beperken tot maximaal 8,5 miljoen vaten per dag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Overneming bijna rond

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken