Bekijk het origineel

Huren ieder jaar op 1 juli omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Huren ieder jaar op 1 juli omhoog

Kamer, ondanks verzet van Brokx:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Als )ok de Eerste kamer ermee akkoord gaat zal de ingangsdatum voor de jaarlijkse huurverhoging worden verschoven van 1 april naar 1 juli.

Tijdens het debat over de Huurprijzenwet woonruimte sloeg een Kamermeerderheid onder aanvoering van CDA en PvdA de waarschuwingen van staatssecretaris Brokx in de wind en aanvaardde een wijzigingsvoorstel waarin de datum - die aanvankelijk alleen voor 1978 van 1 april naar 1 juli was verschoven - definitief op 1 juli werd gesteld. De fracties van VVD, SGP en Boerenpartij stemden tegen dit voorstel, dat was ingediend door de CDA-woordvoerder Cornelissen. De staatssecretaris had aanvaarding ontraden vanwege de budgettaire consequenties en het belang van een goede exploitatie door de verhuurder.

Met ruime meerderheid ging de Huurprijzenwet onder de hamer door. Tegen de wet stemden WD, SGP, GPV, PSP, Boerenpartij en CPN.

Rompslomp

WD-woordvoerder De Beer motiveerde het stemgedrag van zijn firactie door te wijzen op de onnodige rompslomp die in de nu geliberaliseerde gebieden gaat ontstaan door de overheidsbemoeienis. Ook zal er gef echte afstemming van de huren op de kwaliteit van de woningen tot stand komen. „Wij vinden onvoldoende onze opvattingen in deze wet terug", aldus De Beer.

CDA en PvdA vonden dat een enorme verbetering tot stand komt in de bestaande chaotische toestand in de huurwetgeving.

Bijschaving

De Huurprijzenwet woonruimte destijds ingediend door het KabinetDen Uyl en overgenomen door het kabinet-Van Agt - heeft tot doel de gehele huurwetgeving te moderniseren en de huurprijzen aan te passen aan de maatschappelijke ontwikkelingen. De wet bevat een algemeen geldend huurregime voor het hele land en regelt rechten en plichten van huurder en verhuurder. Geschillen over de huurprijs kunnen geen aanleiding meer zijn voor de verhuurder om de huur op te zeggen. Tevens is de huurliberalisatie van de baan.

Weinig steun

Een poging van de WD om via een wijzigingsvoorstel de huurliberalisatie voor bepaalde categorieën van woonruimte in bepaalde delen van het land in stand te houden mislukte. Het voorstel vond slechts steun van SGP, GPV en Boerenpartij,

De PvdA slaagde er evenmin een voorstel erdoor te krijgen dat beoogde het trendmatige huurstijgingspercentage terug te brengen van zeven naar vijf. De regeringspartijen CDA en WD, de kleine christelijke partyen SGP en GPV en de Boerenpartij verwierpen dit voorstel.

Gebruik'm goed.
pttpost

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Huren ieder jaar op 1 juli omhoog

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken