Bekijk het origineel

Senaat heeft geen moeite met WIR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Senaat heeft geen moeite met WIR

Houding socialisten wekt verbazing

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Wet investeringsrekening, die in de praktijk al vanaf 24 mei jl. wordt toegepast, is gisteren door de Eerste kamer goedgekeurd. De regeringspartijen CDA en VVD, de SGP en een meerderheid in de PvdA-fractie zorgden voor 42 stemmen. Elf senatoren konden de regeringsplannen niet goedkeuren : vijf socialisten, onder wie PvdA-voorzitter mevr. Van den Heuvel, PPR, CPN en PSP.

Met de WIR gaat de regering de komende jaren 13 miljard gulden besteden aan de stimulering van het bedrijfsleven.

Aarzelend schaarde de VVD-Senaatsfractie zich achter de voorstanders. De VVD'er Zoutendijk zei dat zijn fractie vol twijfels toch maar het wetsontwerp over de streep hielp omdat de positieve punten overheersten. „De vrees blijft dat we nog eens spijt zullen krijgen van de WIR", aldus Zoutendijk.

Verdeeld

De PvdA-fractie stemde verdeeld omdat vijf leden in het WIR-ontwerp nog ingediend door het vorige kabinet en aangekondigd als een hervormingsvoorstel - geen werkelijk maatschappijhervormend voorstel zagen. Wat resteert is een globale regeling van de investeringen, waarbij enorme bedragen naar de bedrijven worden gezonden zonder dat werkgelegenheidscriterium erbij betrokken wordt. De Tweede-kamerfractie van de PvdA stemde destijds voor de WIR. Mevr. v.d. Heuvel zei het oneens te zijn met de stemverklaring die het Tweede-kamerlid mevr. Epema-Brugman (PvdA) op 23 mei bij de behandeling van de WIR aflegde. Die kwam er in ruwe trekken op neer dat de sociaHsten maar voor stemden bij gebrek aan beter, al moest worden erkend dat deze WIR toch wel beter was dan de oude regeling.

Voorspelling

Minister Van Aardenne van Economische zaken legde veel nadruk op het verband tussen stimulering van de investeringen en de gezondmaking van onze economie. De ombuigingsnota die het kabinet eind deze week presenteert zal daarvan getuigenis afleggen, voorspelde hij.

Tot de socialist Mol, die had aangedrongen op jaarlijkse afweging van de WIR ten opzichte van andere overheidsuitgaven, zei de minister dat afweging al ruimschoots heeft plaatsgevonden.

Ten aanzien van de tweede WIRfase is gisteren een adviesaanvrage naar de Sociaal-economische raad uitgegaan. Afschrift van die aanvraag gaat naar de Interdepartementale raad voor milieuhygiëne en naar de Algemene energieraad met de vraag of deze instanties nog aanleiding zien op deze materie in te gaan.

Zonder stimulering vari de investeringen zou de toekomst van ons land, ook op ander gebied dan dat van de economie, er somber uit zien, aldus de minister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Senaat heeft geen moeite met WIR

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken