Bekijk het origineel

Ex-nazi gepakt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ex-nazi gepakt

2 minuten leestijd

<p style="margin-top:1em;margin-right:0px;margin-bottom:1em;margin-left:0px;padding-top:0px;padding-right:0px;padding-bottom:0px;padding-left:0px;border-top-width:0px;border-right-width:0px;border-bottom-width:0px;border-left-width:0px;border-style:initial;border-color:initial;outline-width:0px;outline-style:initial;outline-color:initial;font-weight:inherit;font-style:inherit;font-size:11px;font-family:inherit;vertical-align:baseline;">(Vervolg van voorpag.)</p><p style="margin-top:1em;margin-right:0px;margin-bottom:1em;margin-left:0px;padding-top:0px;padding-right:0px;padding-bottom:0px;padding-left:0px;border-top-width:0px;border-right-width:0px;border-bottom-width:0px;border-left-width:0px;border-style:initial;border-color:initial;outline-width:0px;outline-style:initial;outline-color:initial;font-weight:inherit;font-style:inherit;font-size:11px;font-family:inherit;vertical-align:baseline;">De gearresteerde B. is de vijfde Nederlandse oorlogsmisdadiger die sinds 1974 in arrest is gesteld. Weliswaar bevindt hij zich nog niet onder de rechtsmacht van de Nederlandse justitie.</p>

In april 1974 werd na een anonieme tip de toen 56-jarige ex-SS-er J. P. P., die bijna 29 jaar in het ouderlijk huis in Den Haag ondergedoken had gezeten, gearresteerd. De bijzondere strafkamer van de rechtbank in Assen had hem in 1950 bij verstek ter dood veroordeeld. De inmiddels van rechtswege in levenslang omgezette straf werd na gratieverlening omgezet in vier jaar. P. heeft deze straf echter volledig moeten uitzitten en kwam in april j.l. vrij.

In mei 1974 meldde zich bij de officier van Justitie in Den Bosch de 54-jarige ex-SS-er J. van M. uit Wouw, die 27 jaar in Frankrijk ondergedoken had gezeten. Het bijzonder gerechtshof Den Bosch had hem bij verstek in 1947 tot vijftien jaar veroordeeld. Ook hij verkreeg gratie, waarbij de straf werd teruggebracht tot twee jaar.

Levenslang

In augustus 1976 werd in Herkenbosch in Limburg de 58-jarige ex-SSer L. J. L. uit Horn (L.) gearresteerd. Een jaar eerder was de Westduitse justitie tijdens een proces tegen Duitse SS-kampbewakers er van op de hoogte gekomen dat L. als bewaker een belangrijke rol moest hebben gespeeld in een kamp voor Joodse dwangarbeiders in Robruisk in Rusland. De Westduitse justitie verzocht de Nederlandse justitie de strafvervolging van L. van haar over te nemen. De bijzondere strafkamer van de rechtbank Roermond veroordeelde in december 1976 L. tot levenslange gevangenisstraf wegens het plegen van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid.

Menten

De strafzaak tegen de ook van dit soort misdrijven verdachte Blaricumse miljonair en kunstverzamelaar Pieter Menten (79) zal vermoedelijk eind september voor de bijzondere strafkamer van de rechtbank Den Haag op één punt van de tenlastelegging opnieuw worden behandeld. Het gaat in deze nieuwe behandeling om Mentens medeplichtigheid aan een massa-executie in de zomer van 1941 in het voormalig Poolse, riu op Russisch gebied liggende, dorpje Podhorodce. Daarbij werden twintig tot dertig inwoners bijna allen mannelijk, van het dorpje neergeschoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Ex-nazi gepakt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken