Bekijk het origineel

Berlijn blijft altijd vrij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Berlijn blijft altijd vrij

Carter in verdeelde stad:

2 minuten leestijd

WEST-BERLIJN — De Amerikaanse president Jimmy Carter heeft zaterdag West-Berlijn de garantie gegeven van zijn land voor de vrijheid van de stad. Kort na zijn aankomst in de stad zei Carter in het Duits: „Was immer sei, Berlin bleibt frei" (Wat ook gebeure, Berlijn blijft vrij). Berlijn is ,,een licht voor de wereld", zo vervolgde Carter, waarop de ogen van alle volken rusten.

Ten overstaan van duizenden enthousiaste Westberlijners benadrukte het Amerikaanse staatshoofd dat de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in de stad een onderstreping betekent van het onwrikbare geloof in de mensen van deze grote stad.

De regerende burgemeester van West-Beriijn, Dietrich Stobbe, had tevoren in aanwezigheid van de Westduitse bondskanselier Helmut Schmidt en minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher verklaard dat ,,geheel Berlijn zich verheugt over het bezoek van de Amerikaanse president". Stobbe herinnerde aan de luchtbrug van Amerikaanse vliegtuigen, waarmee 30 jaar geleden de blokkade van West-Berlijn werd ongedaan gemaakt.

Aanval

Zaterdagmorgen, tijdens zijn bezoek aan Frankrijk, sprak president Carter zich onder het applaus' van meer dan 10.000 toehoorders uit voor hereniging van Duitsland. Op de historische Römerberg in de stad week Carter van zijn oorspronkelijke tekst af met de woorden: ,,Wij bidden dat Duitsland kan worden herenigd, hetgeen de uitdrukking zou zijn van datgene wat het Duitse yolk wii". Hij zei te hopen dat de gemeenschappelijke economische, politieke en militaire kracht van West-Duitsland en de Verenigde Staten ertoe zal bijdragen dat de vrijheid en de mensenrechten overal in de wereld zullen worden gerespecteerd.

Carter maakte melding van de Duitse hereniging nadat hij de Bondsrepubliek had verzekerd van de blijvende Amerikaanse steun. „Elke aanval op uw grondgebied zal hetzelfde zijn als een aanval op het grondgebied van ons land", aldus Carter.

Protesten

De Oostduitse grenspolitie heeft zaterdag het verkeer opgehouden dat voor de 175 km lange rit naar het geïsoleerde West-Berlijn de grens tussen West- en Oost-Duitsland wilde oversteken, kennelijk uit ontevredenheid over het bezoek van de Amerikaanse president Jimmy Carter en de Westduitse bondskanselier Helmut Schmidt aan de verdeelde stad.

De Sovjet-ambassade in West-Berlijn heeft zaterdag gezegd dat het eendagsbezoek aan die stad van president Carter van die dag door de bondsrepubliek was „misbruikt''.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Berlijn blijft altijd vrij

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken