Bekijk het origineel

Grote vertragingen in luchtverkeer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote vertragingen in luchtverkeer

Vakantiegangers konden niet vertrekken

4 minuten leestijd

SCHIPHOL — De langzaam-aan-actie van Franse luchtverkeersleiders heeft ook zaterdag op Schiphol geleid tot aanzienlijke vertragingen in het vliegverkeer op Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal.

Leek het in de ochtenduren met de drukte nogal mee te vallen, in de middag liepen de vertragingen op Schiphol in sommige gevallen op tot drie a drie en een halfuur.

Inmiddels is bekend gemaakt dat het liegveld van Palma de Mallorca tot nader order is afgesloten voor alle vliegverkeer, zo deelde een woordvoerster van Transavia mee. De maatregel is genomen pmdat de luchthaven de stroom niet meer kon verwerken. Hoelang deze blokkering zal duren, kon men nog niet zeggen.

Voorlopig lijkt het erop dat passagiers met reisdoel AUicante, Barcelona, Malaga, Gerona en de Ballearen rekening moeten houden met wachttijden vam maximaal 3,5 uur.

Volgens woordvoerders van de KLM, Martinair en Transavia hebben de gedeputeerde toeristen (plus minus 4000 in getal) het ongemak over het algemeen sportief opgevat. De meesten hunner waren tevoren al op de hoogte van de mogelijke vertragingen en toonden veel begrip, aldus de woordvoerders. Een enkeling werd op de luchthaven door de hitte bevangen. Deze slachtoffers werden inderhaast naar de wachtende vliegtuigen gebracht om onder de airconditioning weer opgekalefaterd te worden.

Acht uur...

Er zat zaterdagavond' weinig schot in het vliegverkeer vanaf Schiphol naar Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal. In verband mét de stiptheidsacties van de Zuidfranse verkeersleiders deden zich nog steeds ernstige vertragingen voor, die konden variëren van drie tot acht uur.

De Nederlandse maatschappijen KLM en Transavia stuurden hun passagiers van Palma de Majorca in verband met deze acties zaterdagavond voorlopig naar huis. Twee vluchten met een DC-9 van de KLM, die zaterdagmiddag vakantiegangers naar Majorca, hadden moeten brengen, zijn uitgesteld tot qandag. Met de touro' perators is, volgens eenwoordvoerder van de KLM, een regeling getroffen om de passagiers deze twee verloren vakantiedagen te vergoeden.

De woordvoerder zei tevens dat op Palma de Majorca, het vliegveld dat in de loop van zaterdagmiddag werd gesloten in verband met een te gi-ote toeloop van vliegtuigen, inmiddels" weer beperkt open is. Hij voegde daaraan toe dat na de landing vertragingen in de afhandeling kunnen optreden, die mogelijk oplopen tot vierentwintig uur. ,,Ook Ibiza en Menorca zouden hebben aangekondigd dat zij genoodzaakt zullen zijn hun luchthavens voor alle vliegverkeer te sluiten. De sluiting zou dan dertig minuten na afkondiging, ingaan", aldus de woordvoerder.

Spanjaarden

Ben groep Spanjaarden die zaterdag van Schiphol naar Noord-Spanje wilde vertrekken, met een toestel .van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia werd teleurgesteld.Iberia gelaste alle drie vluchten van zaterdag van Schiphol af. Van twee van de drie vluchten konden de passagiers worden overgeboekt. De Spanjaarden die echter naagoMago moesten, konden niet overebok worden. Zij moesten uiteindelijk met bussen naar de plaats van bestemming vertrekken. De stiptheidsactie van de Franse luchtverkeersleiders heeft ook tot enorme vertragingen op de andere belangrijke Europese luchthavens geleid, in het bijzonder die van Frankrijk en Engeland.

Op de vliegvelden van Londen zaten zaterdag naar schatting 1-50.000 passagiers vast, waaronder veel Amerikaiiert die naar huis terug wilden keren met chartervliegtuigen. De Britse luchthavenautoriteiten (BAA) verwachten dat de vertragingen de komende dagen nog op zullen lopen en dat tegen maandag rekening moet worden gehouden mét een vertraging van meer dan 24 uur. Dinsdag, al de actie van de Franse verkeersleiders naar verwachting zal worden beëindigd, zullen 500.000 passagiers hinder ondervinden van de actie.

Het ergst getroffen is op dit moment het vliegveld Gatwick ten zuiden van Londen, waar 10.000 passagiers die dit weekeinde zouden vertrekken rekening dienen te houden met een vertraging van tenminst 12 uur. Honderden mensen vertrekken dagelijks vanaf de luchthaven naar hun vakantiebestemming. Niet alleen door de drukte, maar vooral door de stiptheidsacties van de Franse lucht• vaartleiders, ontstonden er grote vertragingen.

Mevrouw Smit-Kroes verklaarde dit vrijdagavond op Schiphol voor haar vertrek naar de Nederlandse Antillen. .,.Zeer tot mijn spijt", voegde de staatssecretaris aan haar verklaring toe. Zij is er een voorstander van om in Europees verband te zoeken naar mogelijkheden om tot beraad te komen over dergelijke acties en hun. gevolgen. ,,We zijn nergens meer, wanneer we dit soort zaken als gangbaargaan beschouwen", zei ze.

Mevrouw Smit-Kroes verklaarde dat ze over dit onderwerp nog niet heeft gesproken met de NederlaiKise luchtvaartmaatschappijen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Grote vertragingen in luchtverkeer

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken