Bekijk het origineel

Nieuwe protesten tegen uitwijzi

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuwe protesten tegen uitwijzi

Hongerstaking Marokkanen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — In Amsterdam zijn zaterdagmiddag opnieuw demonstraties gehouden tegen de op handen zijnde uitwijzing van de 182 Marokkaanse arbeiders, die eind deze maand ons land zullen worden uitgeze.

De betoging, die georganiseerd was door het KMAN (Komité Marokkaanse Arbeiders in Nederland) trok gewapend met spandoeken van het Waterloo plein naar de kerk ,,De Duif" aan de Prinsengracht, waar op het ogenblik twintig Marokkanen een hongerstaking houden in de hoop alsnog een verblijfsvergunning af te kunnen dwingen. De betoging werd besloten met een protestmanifestatie in ,,De Duif". De 182 Marokkanen vielen in november 1975, toen staatssecretaris Zeevalking een amnestyregeling voor illegale buitenlanders afkondigde, tussen wal en schip. Zij konden niet aantonen da zij aan de voorwaarden voor legalisatie voldeden. Een en ander leidde toentertijd al tot hongerstakingen onder de Marokkaanse arbeiders in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. De 182 tekenden tegen hun uitwijzing beroep aan bij de Raad van State. Dit beroep is inmiddels in de meeste gevallen verworpen. Staatssecretaris Haars heeft hun inmiddels te verstaan gegeven dat zij ons land vo r het einde van de maand moeten verlaten. Nietemin blijven de 182 zch tegen hun ütwijzing verzetten. Zij vrezen in hun vaderland te worden vervolgd op grond van hun politieke activiteiten in Nederland.

Dat vindt minister Wiegel van Binnenlandse zaken. Hij zei dat burgemeesters vaak maar een kleine kans hebben op een toppositie in hun vak. Wiegel wil hun promotiekansen verbeteren, nu er binnenkort een aantal belangrijke burgemeestersposten vrijkomen (Zoetermeer, Amstelveen, Rijswijk en Den Bosch). ,,Te vaak zijn op dergelijke posten mensen van buitenaf .,geparachuteerd", aldus Wiegel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nieuwe protesten tegen uitwijzi

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken