Bekijk het origineel

Moegabe vormde doel Rhodesische aanval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Moegabe vormde doel Rhodesische aanval

Opperbevelhebber generaal Walls:

2 minuten leestijd

SALISBURY — Robert Moegabe, leider van de guerrillabeweging ZANU, vormde het belangrijkste doel van de aanval die Rhodesische eenheden zondag en maandag uitvoerden op Mozambique. Dit werd dinsdagavond onthuld door opperbevelhebber generaal Peter Walls tijdens een vraaggesprek voor de Rhodesische radio.

I Van onze correspondent)

De generaal verklaarde niet te weten of die opzet geslaagd was. De Rhodesische militaire leiding was er zeker van dat Moegabe zich in een van de 10 kampen in het oosten van Mozambique zou bevinden, waarop de aanvallen waren gericht.

Volgens de opperbevelhebber waren de aanvallen bedoeld ter ontregeling van de guerrillabases. Er zijn tussen de 500 en de 2000 strijders gedood zo stelde Walls, maar doden zou niet het belangrijkste doel zijn geweest.

Nadat de Rhodesische inlichtingendiensten hadden vernomen dat drie in Tanzania opgeleide regimenten guerrillastrijders, in totaal zou het om 2700 man gaan, Mozambique waren binnengetrokken en klaar stonden om de Rhodesische grens te overschrijden. Belangrijkste doel daarvan was het voorkomen van een staakt-het-vuren waarvoor de overgangsregering in Salisbury ijvert.

Overstap

Walls verklaarde dat een groeiend aantal strijders die eerder aan de kant van de militante guerrillabewegingen van Nkomo en Moegabe stonden, nu in dienst van het officiële Rhodesische leger zijn getreden. De generaal wees geruchten als zou de militaire situatie in Rhodesië zeer ernstig zijn, beslist van de hand. Ook ontkende Walls dat de militairen een strook vrijhouden waarlangs de blanke minderheid in Rhodesië in geval van nood, weg zou kunnen vluchten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 augustus 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Moegabe vormde doel Rhodesische aanval

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 augustus 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken