Bekijk het origineel

Zevenbergen heeft primeur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zevenbergen heeft primeur

3 minuten leestijd

in Deventer de officiële opening van een permanente ruimtevaartexpositie verricht. Het ruimtevaartmuseum is een uitvloeisel van de hobby van de Deventenaar G. E. Straus, die de afgelopen jaren vrijwel ieder ruimtevaartuig heeft nagebouwd. vestigd. Deze zal daar onderdak krijgen bij de bestaande alarmcentrale van de plaatselijke brandweer, hetgeen kostenbesparend werkt. Volgens het college werkt dit een sterke vermenging van gemeentelijke en regionale brandweer op personeelsgebied in de hand.

Het krasse echtpaar verkeert nog in een goede gezondheid. Het jubileum is niet ontschoten aan de aandacht van koningin Juliana. De voorzitter van de deelgemeente Charlois zal namens de vorstin een taart en een persoonlijke brief overhandigen.

De Suiker Unie hoopt, als het weer mee blijft zitten, 550.000 ton suiker te kunnen produceren in een campagne die nog juist voor de kerst kan worden afgesloten. Van de 134.000 hectare Nederlandse suikerbieten, verwerkt deze coöperatieve onderneming er 80.100. De rest gaat naar de Centrale Suiker Maatschappij CSM.

De Centrale Suikermaatschappij is haar campagne maandag jl. (11 september) al begonnen. Op die dag begon de fabriek in Vierverlaten in Groningen te draaien. Dinsdag volgde Halfweg en woensdag was Breda aan de beurt. Donderdag volgde Steenbergen, maandag 18 september Sas van Gent.

De CSM verwacht 2.621.555 ton bieten, afkomstig van ruim 54.000 hectare ter verwerking te zullen krijgen, over de suikerproduktie wil deze onderneming nog geen voorspelling doen.

De Suiker Unie verwacht dat de aan haar leverende boeren dit jaar 48,5 ton bieten van een hectare zullen halen. Dat betekent dat ze (van een oppervlakte van 80.100 hectare) 3,8 a 3,9 miljoen ton bieten te verwerken krijgt. De gemiddelde hectare-opbrengst van de afgelopen tien jaar was 48,3 ton.

De zes fabrikaen van de Suiker Unie kunnen samen per etmaal 40.400 ton bieten verwerken, zodat de 3,8 a 3,9 miljoen ton bij gunstige weersomstandigheden in 96 dagen „vermalen" kunnen zijn. De campagne zou dan op 18 december kunnen eindigen.

550.000 ton suiker

De Suiker Unie acht het mogelijk dat het suikergehalte van de bieten — de afgelopen tien jaar gemiddeld 15,66 procent — dit jaar bij gunstig weer boven de 16 procent komt. In de 3,8 a 3,9 miljoen ton bieten van Suiker Unie zou dan meer dan 600.000 ton suiker zitten, op grond van de ervaring verwacht men dat daarvan 550.000 ton witte suiker wordt. De rest gaat weg aan oogst- en transportverliezen of gaat in melasse, alcohol en andere nevenprodukten zitten.

Bij de laatste proefrooiing, begin september, was het suikergehalte nog 15,27 procent. Er stonden toen gemiddeld 47,9 ton bieten op een hectare, waarin 7.316 kilo suiker.

Primeur

De fabriek van de Suiker Unie in Zevenbergen heeft dit jaar een primeur. Als de eerste suikerfabriek in Nederland, zo vertelt de Suiker Unie, krijgt zij een nazuiveringsinstallatie voor afvalwater, op 27 september wordt deze officieel in gebruik gesteld. De nieuwe installatie zal het afvalwater schoon afleveren. De zuiveringsinstallaties die nu bij deze en andere suikerfabrieken in gebruik zijn laten in het water nog één vervuilend element zitten: suiker. In de nieuwe inrichting wordt die suiker door bacteriën afgebroken.

De fabriek in Dinteloord is bij wijze van proef uitgerust met een video-installatie waarmee het produktieproces bewaakt kan worden.

In de Suiker-Uniefabriek in Groningen is men als sinds 1977 bezig met verbouwingen die tot een belangrijke capaciteitsvergroting moeten leiden. In 1980 zal dat hele werk klaar moeten zijn. Er is al een schoorsteen van honderd meter hoogte gekomen voor de afvalgassen van de oliestookinstallatie, die, zoals dat bij meer industrieën gebeurt, de aardgasinstallatie heeft vervangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 september 1978

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Zevenbergen heeft primeur

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 september 1978

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken