Bekijk het origineel

Kerk-Marokkanen en scheepsbouw Amsterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerk-Marokkanen en scheepsbouw Amsterdam

HERV. DIAKENEN LANDELIJK BIJEEN:

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Vanuit hun In Amsterdam gehouden landelijke vergadering hebben diakenen van de Hervormde Kerk er zaterdag per telegram bij staatssecretaris mevr. mr. E. A. Haars op aangedrongen „nu een eind te maken aan de onzekerheid van de Marokkanen in „De Duif'' door hun een verblijfsvergunning te verstrekken".

Het besluit hiertoe was een directe toepassing van de bespreking door deze vergadering van de Hervormde Generale (landelijke) diakonale raad (GDR) van het ontwerp-beleidsplan „Teken van leven".

Onder het motto „samen beleid maken" is dit plan dit jaar in plaatselijke en regionale bijeenkomsten voorbereid. De wensen en aanbevelingen vanuit de vergadering van zo'n 400 diakenen zaterdag in de Westerkerk in Amsterdam schriftelijk ingediend zullen er ook nog in worden verwerkt. Tenslotte wordt het uiteindelijke plan door de GDR aangeboden aan de Hervormde synode, die van 20 tot 22 november bijeenkomt. 

Het hervormde diakonale ontwerpbeleidsplan 1978 zegt in een richtingwijzende inleiding onder meer dat een planmatige opzet het diakonale werk zeer ten goede kan komen. En ook dat het voortdurend nodig zal zijn zich opnieuw te bezinnen op de nieuwe vragen, die opkomen en nieuwe beslissingen te nemen.

Politiek kiezen

De volgende, vijf, onderdelen van het plan werden in een gevarieerd programma gepresenteerd. Bij „rekenschap" las de acteur Henk van Ulsen achter elkaar een toepasselijk bijbelgedeelte (2 kor. 8 en 9) uit de Statenvertaling en in een zeer eigentijdse weergave. „Diaken en gemeente' werd belicht door ds. J. Vuijst uit Amsterdam die aanspoorde de nood in de samenleving te willen kennen en ook tot politiek handelen te komen, maatschappelijk te durven kiezen.

Indruk maakte ook ouderling J. Nijman uit Purmerend („Diaken en samenleving"), lid van de ondernemingsraad van de NDSM. Hij pleitte voor meeleven met de mensen in de Amsterdamse scheepsbouw. Nijman vroeg de diakenen de problemen van (dreigende) werkloosheid in eigen omgeving niet uit de weg te gaan. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 oktober 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kerk-Marokkanen en scheepsbouw Amsterdam

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 oktober 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken