Bekijk het origineel

aad wil onderzoek radio-actief afval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

aad wil onderzoek radio-actief afval

Arnhem bezorgd over Kema-zaak

2 minuten leestijd

ARNHEM — Dé Arnhemse gemeenteraad heeft maandagavond om een diepgaand onderzoek gevraagd naar de zakken radio-actief afval, die tot 1972 begraven zijn op het terrein van de Kema in die stad. Jan de Way verklaarde namens alle fracties, dat de Kema met het onder de grond stoppen van het afval in strijd lijkt te hebben gehandeld met de indertijd door de overheid afgegeven vergunningen. Met name de verpakking van het radio-actieve materiaal, plastic zakken, zou onvoldoende zijn geweest.

college van b en „met grote bezorgdheid" had kennis genomen van de berichten over de storting van het radio-actieve afval. Het Arnhemse gemeentebestuur zal de raad informeren zodra de zaak onderzocht is, aldus Roeien. Dat onderzoek wordt momenteel uitgevoerd door de kernfysische dienst van het directoraat-generaal van de arbeid en door de hoofdinspecteur Volksgezondheid van de directie milieuhygiëne van het ministerie van Volksgezondheid en milieuhygiëne.

De ongeveer tien kilo radio-actief afval op het Kema-terrein is eind vorige week in verband gebracht met drie gevallen van leukemie onder jonge mensen, die als kind in de buurt van de desbetreffende plaats op het Kema-terrein hebben gewoond of gespeeld.

Leukemie

Raadslid De Way zei dat waarschijnlijk geen oorzakelijk verband is aan te wijzen tussen het radio-actief materiaal en de geconstateerde leukemie-gevallen. De Kema heeft dat ook verklaard. Niettemin achtte de heer De Way een diepgaand onderzoek op zijn plaats, al was het alleen maar om de „losgewoelde ongerustheid" weg te nemen.

De gemeente Arnhem blijkt op 13 oktober 1957 aan Kema een hinderwetvergunning te hebben gegeven voor onder andere het bouwen van een kemreactorlaboratorium. Aan deze vergunning blijkt een aantal voorschriften te zijn verbonden. Een van die voorschriften vermeldt exact hoe radio-actiefe besmette stoffen verpakt moeten worden, aldus de heer De Way. Namens de fracties van PPP (PvdA, PPR en PSP), D'66 en CDA wil het raadslid tot slot weten hoelang het betreffende afval nog op het Kema-terrein zal blijven en welke risico's aan de opslag verbonden zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 november 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

aad wil onderzoek radio-actief afval

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 november 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken