Bekijk het origineel

Botten kunnen de grond nog in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Botten kunnen de grond nog in

3 minuten leestijd

steeds ingang vindt en het altijd goed doet, is de lelie. Het sortiment is de laatste jaren dermate groot en uitgebreid geworden, dat het ondoenlijk is om alle soorten te bespreken. Weliswaar zijn leliebollen over het algemeen niet goedkoop, maar daar staat tegenover dat men er jarenlang veel plezier aan kan beleven. Eenmaal geplant komen ze steeds weer terug in grotere aantallen en rijker bloeiend. De kleuren variëren van wit tot geel en van rose tot rood. Ze zijn te krijgen in hoge en laagblijvende rassen; dus keus genoeg. Een oud bolgewas dat nog steeds ingang vindt en het altijd goed doet, is de lelie. Het sortiment is de laatste Jaren aanzienlijk uitgebreid,

,,Beter Iaat dan nooit'' is een oud spreekwoord, dat nog steeds opgeld doet. Maar de^ betekenis is wel begrensd, ook Wat betreft het planten van de bolgewassen. Heeft u nog geen bollen in de tuin, dan wordt het nu wel hoog tijd om te planten. Alle bolgewassen voor de najaarsplanting kunnen nu nog de grond in, maar voor en goede ontwikkeling van de bol wordt het de hoogste tijd.

Om toch enigszins volledig te zijn volgen hieronder speciaal voor de liefhebbers een paar soorten met hun kleur: Destiny-geel-hoogte 90 cm, bloei in juni; Tabasco-rood-90 tot 120 cm., bloei in juni. Een heel goede bekende lelie is de Enchantment-orange-75 cm., bloei juni/juli. Deze is bovendien geschikt voor potcultuur in huis. Niet warm zetten, wel in het licht, maar niet in de zon als deze lelies in de kamer in bloei komen. Suiters Gold-geel met spikkels-120 cm. met bloemen van 15 cm. doorsnede bloei in juli. Heel mooi zijn ook de Martagoonlelies, flinke trossen met niet zo heel grote bloemen, oorspronkelijk afkomstig uit Europa en buitengewoon geschikt voor verwildering, bloei juni/juli, hoogte 120. cm.

Koude

De bollen van lelies moeten ongeveer driemaal zo diep als de de bol grott is geEen zeer oud bolgewas dat toch nog

Door M. van Dijk
Irissen zijn als snijbloem en ook voor de borders op een achtergrond heel erg geschikt, vooral omdat ze meestal bloeien na de tulpen. plant worden en op afstanden van ongeveer 10 tot 12 cm van elkaar. Een lichte bedekking tegen al te strenge koude is wel nodig, maar over het algemeen kunnen de lelies zowel als vrijwel al de andere bolgewassen behoorlijk strenge vorst verdragen zonder schade op te lopen. Vaak wordt in de tuinen turfstrooisel gebruikt, maar de isolerende waarde hiervan is bijna nihil; vooral als het vochtig geworden is zal het weinig bescherming meer bieden. Daar staat tegenover dat het wel structuurverbeterend werkt en ook in de tuin heel netjes staat:

Wat kan men nog meer planten? Natuuriijk tulpen en hyacinten. Voor de narcissen is het al rijkelijk laat. Maar verder kan men onder andere irissen planten, die als snijbloem en ook voor de borders op een achtergrond heel geschikt zijn, ook al omdat ze meestal bloeien na de tulpen.

In tuinen waar reeds jaren achtereen bolgewassen op dezelfde plaats hebben gestaan, kan het voorkomen dat er ziekteverschijnselen optreden. Meestal worden deze veroorzaakt door schimmels die in de bodem achterblijven. Gelukkig zijn hiervoor goede middelen in de handel die de gevreesde schimmels zoals o.a. „kwadegrond" en „vuur", kunnen bestrijden.

Wil men geen risico lopen wat de bloei betreft, dan verdient het aanbeveling om de grond voor het planten of eventueel ook na het planten te ontsmetten met het strooipoeder Brassicol. Het is een schimmeldodend middel dat verder geen nare bijwerking heeft en voor de bollen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 1978

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Botten kunnen de grond nog in

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 1978

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken