Bekijk het origineel

„Diamat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Diamat" leidt niet direkt tot strijd tegen kerken

2 minuten leestijd

BERLIJN — In samenhang met de discussie rond het atheïsme, die de laatste tijd in de Duitse Democratische Republiek weer gaande is, is bij de Oostberlijnse uitgever „Deutscher Verlag der Wissenschaften" een boek verschenen met de titel „Atheïsme-materialismepolitiek".

Schrijver is Hermann Ley, oudhoogleraar filosofie aan de Humboldtuniversiteit in Oost-Berlijn. Volgens Ley leidt het historisch en dialectisch materialisme (,,Diamat") er niet toe, dat de strijd tegen de kerk op de eerste plaats komt.

Het ,,proletarisch atheïsme", zoals die in de socialistische staten gepractiseerd wordt, heeft zich in staat en bereid getoond om „een samenwerking met afzonderlijke christelijke groepen te organiseren en met de kerk van verschillende richtingen samen te werken". Deze samenwerking is mogelijk, wanneer „enige van de doelen van de nieuwe maatschappij gebillijkt en actief gesteund worden", aldus

Het is de bedoeling, dat tot 1980 aan de hoge.scholen en universiteiten in de DDR in het kader van de verplichte studie van de grondbeginselen van het Marxisme-Leninisme, stapsgewijs speciale cursussen atheïsme ingevoerd worden. Dit leerprogramma is in 1974 al aangenomen.

Analoog aan de veranderingen in de politiek tegenover de kerken, veranderde ook de atheïstische literatuur. Er is een accentverschuiving merkbaar in de literatuur vergeleken met de publicaties van de vijftiger en zestigerjaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 november 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„Diamat

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 november 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken