Bekijk het origineel

OPEC verdeeld over prijsverhoging olie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OPEC verdeeld over prijsverhoging olie

Aboe Dhabi middelpunt van oliegevecht

4 minuten leestijd

AMSTERDAM — Volgende week zullen in Aboe Dhabi aan de Perzische Golf de ministers van olie van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) bijeenkomen om over de prijzen van ruwe olie in het komende jaar te praten maar tot welk besluit ze zullen komen is nog altijd onzeker. Duidelijk is alleen dat de dertien leden van de organisatie het er zelf niet over eens zijn hoe groot de prijsverhoging moet worden. De kans dat de ministers zullen besluiten tot handhaving van de prijzen moet echter heel klein worden geacht.

De radicale OPEC-leden — waartoe len voor de inflatie in de industrielanbijvoorbeeld Libië, Irak en Algerije den en de kpersdaling van de dollar. worden gerekend — willen dat de olielanden zich volledig schadeloos stelZe dringen daarom aan op een prijsverhoging van twintig tot 25 procent. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAF), waartoe Aboe Dhabi behoort, waren in het verleden sterk voor handhaving van de prijzen en zullen nu vermoedelijk ook proberen de prijsverhoging beperkt te houden, zo kan worden opgemaakt uit uitlatingen van regeringsfunctionarissen van de twee landen.

Verdeeldheid

In december van het afgelopen jaar konden de ministers van olie het er tijdens hun vorige prijsberaad in Caracas niet over eens worden met hoeveel de prijzen van ruwe olie voor dit jaar zouden moeten worden verhoogd. Ze besloten toen maar tot handhaving van de officiële prijs van 12,70 dollar per vat (159 liter) voor olie van standaardkwaliteit (Arabian Light Crude). Dat betekent dat er de afgelopen twee jaar geen verandering in de officiële prijs is gekomen. In de werkelijke prijzen op de wereldmarkt zitten nogal wat schommelingen onder invloed van vraag en aanbod. De laatste tijd stonden de prijzen onder druk doordat het aanbod te groot was, maar daarin is nu verandering gekomen door de stakingen in Iran.

Vijf tot tien

Saoedi-Arabië is het land met de grootste olie-export ter wereld. Het heeft dan ook veel invloed in de OPEC. Uit opmerkingen van zijn leiders kan worden afgeleid dat de Arabieren bereid zijn in te stemmen met een prijsverhoging van vijf tot tien procent als het absoluut onmogelijk blijkt tot overeenstemming te komen over handhaving van de prijzen. Saoedi-Arabië zal er echter — met steun van de VAE — voor pleiten het prijsbeleid te veranderen en over te gaan tot regelmatige prijsverhogingen, bijvoorbeeld twee a drie procent per kwartaal.

Tevreden

Iran was tot dusver ook geen voorstander van drastische prijsverhogingen. Hoe er nu in Teheran over wordt gedacht is niet duidelijk. Het land kampt met ernstige politieke moeilijkheden, die al hebben geleid tot stakingen op grote schaal, vooral bij de olie-industrie. De stagnatie van de olie-export heeft tot een inkomstenverlies van honderden miljoenen dollars geleid. Welke invloed dit op het prijsbeleid zal hebben moet worden afgewacht. Volgens sommige zegslieden in Teheran is de Iraanse regering tevreden over het koersherstel van de dollar op de internationale wisselmarkt Olieministers letterlijk en figuurlijk verdeeld. en zou zij er daarom niet veel voor voelen met een prijsverhoging van meer dan vijf procent in te stemmen.

De grootste olieleverancier van Latijns-Amerika, Venezuela, heeft laten weten voorstander te zijn van een prijsverhoging van tien procent. Als daarvoor in Aboe Dhabi geen meerderheid te vinden is zal de regering in Caracas voorstellen de prijzen vanaf 1979 met drie procent per kwartaal te verhogen. Koeweit, dat binnen de OPEC eveneens een belangrijke positie inneemt, heeft laten weten dat het zich bij voorbaat bij de opvatting van de meerderheid in de raad van ministers van olie neerlegt. Over het standpunt van de minder invloedrijke leden van de OPEC — Indonesië, Nigeria, Qatar, Ecuador en Gabon — is niets bekend.

Dollar

Tot afschaffing van de dollar als rekeneenheid voor de prijzen of als betaalmiddel voor ruwe ohe zal het in de ministerraadsvergadering van 16 en 17 december in Aboe Dhabi naar alle waarschijl ijkheid niet komen. Er zijn wel OPEC-leden die daarvoor pleiten, maar of er een meerderheid voor kan worden gevonden moet sterk worden betwijfeld. De Verenigde Arabische Emiraten hebben een soort tussenoplossing voorgesteld: Handhaving van de dollar maar afweging van het koersverloop van het Amerikaanse geld tegen het gewogen gemiddelde van een aantal valuta's die voor de buitenlandse handel van de olielanden van belang zijn.

Vijfde colonne

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 december 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

OPEC verdeeld over prijsverhoging olie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 december 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken