Bekijk het origineel

Religieuze ministers dreigen met ontslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Religieuze ministers dreigen met ontslag

Woede over toneeluitvoering op sabbat

2 minuten leestijd

JERUZALEM Wegens een voorgenomen toneelvoorstelling op de sabbat dreigt in Israël een kabinetscrisis, die tot de val van de regering van Menachem Begin kan leiden. Voor vrijdagavond a.s. staat nl. in het Kameri-theater in Tel Aviv het stuk ,,Die Gummihändler" van Chanoch Levin op het programma. Als deze voorstelling doorgaat, ,,zal de regering het zondag a.s. zonder de religieuze ministers moeten doen", aldus Danny Wermus, de voorzitter van de Nationale Religieuze Partij.

Deze partij die over 12 van de 120 zetels in de knesset beschikt, heeft dergelijke dreigementen in het verleden al dikwijls in daden omgezet.

Meestal leidde dat tot de val van de regering, gevolgd door nieuwe verkiezingen. Zo was het ook aan de Nationale Religieuze Partij (NRP) te wijten, dat er op 17 mei 1977 verkiezingen moesten worden gehouden, die een nederlaag opleverden voor de Arbeiderspartij van premier Rabin en die Begin aan de macht brachten. Op 19 december 1976 had Rabin de drie ministers van de NRP in zijn kabinet ontslagen, nadat 9 van de toen 10 leden tellende fractie van deze partij zich bij een vertrouwensvotum van stemming hadden onthouden. Aanleiding tot deze stemming was de felle kritiek van de vijf leden tellende fractie van het uiterst orthodoxe Thorafront op het tijdstip van een plechtigheid bij de aankomst van de eerste drie Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het type F-15. Die plechtigheid eindigde vrijdagmiddag om 16 uur, terwijl de sabbat om 16.17 uur begon. Volgens rabbijn Kalman Kahane was dit verschil te gering voor de aanwezigen bij de overdracht om op tijd thuis te zijn voor de sabbat.

Dreigingen

Voor de uitvoering op vrijdagavond a.s., dus na het intreden van de sabbat, heeft burgemeester Sjlomo Lahat van het Likoedblok toestemming gegeven. Weliswaar hebben de religieuze partijen bij hun onderhandelingen over de vorming van een coalitie met het Likoedblok in de gemeenteraad van Tel Aviv het schrappen van genoemde voorstelling als voorwaarde gesteld. Lahat weigert echter tot dusver daarop in te gaan, omdat zijn partij ook zonder de hulp van de NRP over een meerderheid beschikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Religieuze ministers dreigen met ontslag

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken