Bekijk het origineel

Koppelbazen tegen de lamp gelopen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koppelbazen tegen de lamp gelopen

Omvangrijke fraude in N-Brabant

2 minuten leestijd

GRAVE — De politie van het Noordbrabantse plaatsje Grave heeft na maandenlang speurwerk een drietal koppelbazen in kunnen rekenen. De fraudeurs opereerden in heel Nederland. Welk bedrag met de malafide praktijken van de verdachten is gemoeid, valt nog niet te zeggen.

De koppelbazen zijn afkomstig uit Ravenstein en Oss en zijn in de leeftijd van rond de dertig. Ze hadden zich gemengd in een bestaand installatiebedrijf in Schaik en maakten bij hun praktijken, waarmee in ieder geval meer dan enkele miljoenen gemoeid zijn, gebruik van de goede liaam van dit bedrijf.

De koppelbazen liepen tegen de lamp, toen het bedrijf vorig jaar failliet werd verklaard. Een groot aantal goederen bleek aan dat faillissement te zijn onttrokken, terwijl boekhouding en administratie onvolledig waren.

:^|*g: Zwartwerkers
De feitelijke koppelpraktijken werden gedaan vanuit een als kantoor ingericht woonhuis in Deursen. Ook bekende hoofdaannemers maakten volgens de politie gebruik van de diensten van het drietal. Onder de uitge-' leende arbeidskrachten bleek zich een groot aantal zogenaamde zwartwerkers te bevinden. Om welke aantallen het precies gaat kon de Rijkspolitie woensdag niet zeggen.

De bedrijven die gebruik maakten van de diensten van het drietal kregen in een aantal gevallen valse facturen. Er werd dan gewerkt onder de naam van een niet bestaand bedrijf, terwijl ook gebruik werd gemaakt van gefingeerde nummers van de Kamer van Koophandel.

Bij een van de bedrijven werd aan de hand van de daar gevonden valse lacturen inmiddels een omzet vastgesteld van één miljoen gulden over een periode van negen maanden. Over dit bedrag zijn niet de vereiste loonbelasting en premies sociale verzekeringen afgedragen.

Stromannen

Ook maakte het drietal wel gebruik van facturen van bedrijven aan het hoofd waarvan volgens de politie zogenaamde stromannen stonden, die voor bepaalde vergoedingen „directeurswerkzaamheden" verrichtten. Uit het onderzoek is verder nog naar voren gekomen dat de verdachten na het uitspreken van het faillissement van het installatiebedrijf in Schaijk schulden hebben geïnd. Dat geld is niet afgedragen aan de curator.

Bij het onderzoek dat nog wordt voortgezet is niet alleen de Rijkspolitie betrokken, maar ook onder andere de Economische controledienst, de Loontechnische recherche en het Sociaal fonds bouwnijverheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Koppelbazen tegen de lamp gelopen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken