Bekijk het origineel

Schuilen voor gevaar maar waar?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schuilen voor gevaar maar waar?

5 minuten leestijd

DEN HAAG — Functionarissen die begeleidingswerk in schuilkelders moeten gaan doen krijgen daarvoor binnen een paar maanden richtlijnen. Tegelijkertijd komen er richtlijnen voor de samenstelling van de begeleidingsteams, die mogelijk gaan bestaan uit gedragswetenschappers, geestelijken en psychologen.

Dat is het nieuws wat Binnenlandse Zaken deze week te melden had.

Volgens een woordvoerder bestaan er momenteel slechts richtlijnen van de centrale overheid over het onderhoud van schuilplaatsen.

In de grote steden bestaan verschillende soorten schuilplaatsen. In Nederland kunnen volgens binnenlandse zaken driehonderdduizend mensen een veilig onderkomen vinden in zogenaamde combinatie- projekten. Dat zijn onder meer parkeergarages. Bij de bouw daarvan is al rekening gehouden met een bestemming als openbare schuilkelder. Daarnaast zijn er ook veel flatgebouwen, waarvan de kelders als schuilplaats kunnen dienen. Hier zouden, aldus de woordvoerder, een paar miljoen mensen kunnen schuilen. Op het platteland, waar de helft van de bevolking woont, zijn geen schuilplaatsen.

Amsterdam

In Amsterdam zijn momenteel 40 schuilkelders, die plaats bieden aan bijna 29.000 schuilers, een situatie die gunstig afsteekt bij de rest van het land, aldus een woordvoerder van de gemeente. Minder gimstig is, dat de Amsterdammers geen lijst thuis hebben, waarop ze kunnen zien waar de kelders zijn. Een studiecommissie buigt zich momenteel over deze problematiek. Ook wordt bestudeerd of het beheer en de inrichting van de kelders beter kunnen worden geregeld.

Daarbij moet worden bedacht, dat er grote uitbreidingen van het aantal schuilplaatsen op komst zijn. In het in aanbouw zijnde metrostation Nieuwmarkt komt een schuilkelder voor 6.000 mensen, onder het viaduct Ruysch de Beerenbrouckstraat-Abraham Kuyperstraat komt een kelder voor 1.000 mensen.

Onder het nieuwe stadhuis op het Waterlooplein, voor de bouw waarvan in Den Haag nog steeds niet officieel het groene licht is gegeven, moet een kelder voor 8.900 mensen komen.

De bestaande kelders bieden elk plaats aan enkele honderden schuilers. Ze zijn onder meer te vinden in de metrostations, onder het stedelijk museum, en onder het viaduct over het Vondelpark.

Ondanks de onzekerheden, die zijn ontstaan door de minister Wiegel aangekondigde maar niet nader uitgewerkte reorganisatie van de BB, wordt in Amsterdam „met voortvarendheid" gewerkt aan de perfectionering van het bestaande rampenplan, aldus B en W in de begrotingsmissive. Gebleken is, dat de verbindingen en de coördinatie niet altijd vlekkeloos functioneren. Een werkgroep van de BB heeft aanbevolen in gebieden met een „verhoogd risico" de bevolking voor te lichten over hoe te handelen bij rampen. Het gaat hier om de industriegebieden Amsterdam-Noord en West, waar dit jaar de sirenes worden losgekoppeld van het stedelijk net, zodat de bevolking in die gebieden apart kan worden gewaarschuwd.

• In Utrecht is de Noorder tunnel. die de perrons van station Utrecht CS ondergronds met elkaar verbindt, voorzien van faciliteiten, waardoor de tunnel in geval van ramspoed als schuilkelder voor enkele honderden mensen kan dienen. Volgens J. Miedema, waarnemend hoofd van de BB in Utrecht, is de schiültunnel echter nog niet operationeel, omdat de gasdiohte deuren nog niet allemaal zijn geïnstalleerd Hij verwacht dat in de loop van dit jaar de Noorder tunnel helemaal klaar zal zijn voor gebniik in geval van calamiteiten.

Met de gemeente is de BBütrecht een regeling overeengekomen, die inhoudt dat de BB voor het onderhoud van de noodvoorzieningen in de tunnel zorgt en dat openbare werken mensen ter beschikking heeft als de schuilkelder moet worden gebruikt. In Utrecht zijn verder geen speciaal ingerichte schuilplaatsen. De parkeergarage onder het Vredenburg, de enige grote ondergrondse parkeergarage in Utrecht; is niet uitgerust met speciale voorzieningen die gebruik als schiülplaatsen mogelijk maken.

Rotterdam

Rotterdam heeft op het ogenblik 4 schuilkelders in verschillende metrostations. Deze bieden plaats aan 30.000 mensen. Verspreid over de stad zijn er ongeveer dertig schuilkelders, die elk plaats bieden aan maximaal 160 mensen.

Volgens gemeentewoordvoerders Weijers komen er nog drie schuilkelders in verschillende metrostations bij. Deze bieden dan plaats aan 15 a 20 duizend mensen.

Volgens Weijers blijkt uit de praktijk dat veel mensen niet op de hoogte zijn van wat ze moeten doen in geval van een ramp. De folders die uitgereikt zijn, aldus Weijers, zijn niet echt effectief gebleken. Als het zover is zullen de mensen via radiowagens op de hoogte moeten worden gebracht. In Rotterdam wordt vooral rekening gehouden met industriële rampen. In de wijk Hoogvliet bestaat een speciaal industrieel rampenplan.

Volgens Weijers is het hard nodig dat er een concrete uitwerking komt van alle beleidsplannen die voor de bescherming van de bevolking op tafel liggen.

Arnhem

• De enige openbare schuilplaatsen in de kring Arnhem, met rond 400.000 inwoners, zijn enkele voormalige voetgangerstjxnneltjes onder het Willemsplein in Arnhemcentrum. De situatie elders in Gelderland is niet veel beter. De kring Apeldoorn is het best af met een schuilgelegenheid voor 60.000 mensen.

Openbare schuilkelders (voorzien van bijvoorbeeld gas- en zogenoemde fall-out-filters) worden betaald uit een rijkspot van jaarlijks enkele miljoenen guldens. Dit geld wordt uitgegeven voor het als schuilplaats geschikt maken van kelders in met name overheidsgebouwen. Veel geld is er niet, volgens het hoofd van de BB in Arnhem W. Spanhake, omdat het grootste deel van het potje de laatste jaren is uitgegeven aan het als schuilplaats geschikt maken van eerst de Rotterdamse metro en later de Amsterdamse metro.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Schuilen voor gevaar maar waar?

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken