Bekijk het origineel

Kamer achter nieuwe milieuwetgeving

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamer achter nieuwe milieuwetgeving

ZWARE KOST OP EERSTE DAG

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De Tweede kamer heeft gisteren in eerste termijn met instemming gereageerd op de Wet algemene bepalingen milieuhygiëne.

Het te behandelen wetsontwerp heeft, zoals mevr. Epema (PvdA) vertelde, een lange voorgeschiedenis. „In de Tweede kamer is reeds lang gesproken over een betere regeling voor inspraak en beroep, mede ingegeven door de korte tijd die de Hinderwet bood om tegen het verlenen van een vergunning bezwaar te maken", zo zei het socialistische fractielid. Een motie Van der Lek (PSP) werd in die tijd ingediend en weer ingetrokken toen de vorige minister (Vorrink) aankondigde een werkgroep in te stellen die het probleem zou onderzoeken. Deze woensdag gewaarschuwd fruit uit Israël eerst aan een grondig onderzoek te onderwerpen voor het te eten.

In de nieuwe dreigbrief zegt het leger dat deze keer zwaardere vergiften dan kwik zullen worden gebruikt om Israëlische produktente vergiftigen.

Hoe serieus de bedreigingen genomen moeten worden, is overigens niet duidelijk. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse zaken sprak bijvoorbeeld van ,,anonieme brieven" die bij nader onderzoek bleken neer te komen op ,,vals alarm". Overigens had de ervaring van vorig jaar aangetoond dat toen ondanks ,,de campagne van vijandige elementen" de handel in Israëlische landbouwprodukten een groot succes is geweest. werkgroep bracht zeer snel een rapport uit op 7 mei 1974. En pas 2 jaar later bereikte het voorstel de Kamer, ten teken hoe ingewikkeld de hele materie is. „Het tweede overleg dat het departement van Volksgezondheid en milieuhygiëne met de andere departementen heeft moeten voeren, zal ook wel schuldig geweest zijn aan de lange tijd van voorbereiding", aldus mevr. Epema. Hoewel zij vindt dat er nog een aantal verbeteringen in het wetsontwerp zijn aan te brengen, staat zij toch positief tegenover dit wetsontwerp.

Uitbundig

De Kamerleden kregen op deze eerste parlementaire dag geen gemakkelijke kost te verwerken. Toch begon het eerste Kamerlid dat over deze nieuwe wet sprak, mevr. VerkerkTerpstra, haar speech nogal uitbundig: „Met blijdschap geven wij kennis van de geboorte van de Wet algemene bepalingen milieuhygiëne die, eenmaal volwassen, als milieukadérwet door het leven zal gaan". In het vervolg van haar betoog toonde zij aan dat voor een groot aantal knelpunten het wetsontwerp een oplossing biedt. Het VVD-fractielid zei met veel instemming de verruiming van inspraakmogelijkheden (,,iedere belanghebbende") begroet te hebben. Hoewel zij zich een voorvechtster van een zo groot mogelijke inspraakregeling toonde, vond zij dat er toch gewaakt moet worden tegen regelingen die de slinger wel erg ver laten doorslaan naar de andere kant.

Ook de SGP-er Van Rossum reageerde positief op het wetsontwerp. Wel plaatste hij vraagtekens bij de termijn die het bevoegd gezag gegund wordt om te beschikken op een vergunningsaanvraag. Hij betoogde dat omtrent de haalbaarheid van diverse kanten ernstige twijfel is uitgesproken. .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kamer achter nieuwe milieuwetgeving

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken