Bekijk het origineel

Italiaanse communisten laten Andreotti vallen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Italiaanse communisten laten Andreotti vallen

Premier zal volgende week ontslag aanbieden

2 minuten leestijd

ROME — De Italiaanse Communistische partij heeft haar steun aan het christen-democratische kabinet van premier Andreotti opgezegd. Dit is vrijdagmorgen belcendgemaakt door secretaris-generaal Enrico Berünguer van de partij na afloop van een bijeenkomst van de leiders van de vijf partijen die Andreotti steunden.

Premier Andreotti

Dit betekent dat Andreotti begin volgende week het ontslag van zijn kabinet zal aanbieden.

De communisten trekken zich uit het losse vijfpartijenpact terug, daar zij zich niet langer kunnen verenigen met de politieke koers die de leiding van de Christen-Democratische Partij op het ogenblik volgt. De basis van de Communistische Partij verdraagt met name steeds minder goed dat zij een op bezuiniging gericht economisch beleid moet steunen in een situatie waarin de christen-democraten alle voordelen van de macht blijven behouden, terwijl de communisten alleen maar de wrange vruchten van impopulariteit kunnen plukken. De laatsten beschuldigen de christen-democraten van verraad aan het Pact, krachtens hetwelk de regering had toegezegd de partijen ten aanzien van alle belangrijke beleidsbeslissingen te raadplegen.

s vergroot

RISICO

De vrijdag door de communisten ontketende crisis is een zeer ernstige zaak voor het land, daar deze alleen maar de risico's vergroot van de crisis waarin Italië zich al bevindt tengevolge van zijn economische situatie en het terrorisme.

Politieke waarnemers verwachten dat president Sandro Pertini Andreotti zal vragen een nieuwe regering te formeren. Als de onbuigzame standpunten, welke de partijen innemen, echter onveranderd blijven zal de impasse waarschijnlijk leiden tot vervroegde verkiezingen. Deze zouden dan in de lente gehouden worden, twee jaar eerder dan gepland. . , de christendemocratische partijsecretaris Benigno Zaccagnini uit de Verenigde Staten. Zaccagnini had in zijn besprekingen op het Witte Huis en bij het ministerie van buitenlandse zaken beloofd dat zijn partij in geen geval regeringsministeries met de communisten zou delen.

Inflatie

In de 11 maanden van Andreotti's regering is de inflatie in Italië van 16 tot 12 procent teruggebracht. Ondanks een verbetering van de algemene economische toestand slaagde de regering er echter niet in de werkloosheid terug te dringen. Het aantal werklozen in Italië steeg in het afgelopen jaar van 1.5 tot 1.7 miljoen, oftewel 7.5 procent van de beroepsbevolking. Enrico Berlinguer

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Italiaanse communisten laten Andreotti vallen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken