Bekijk het origineel

Overleg in metaal zit muurvast

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overleg in metaal zit muurvast

Arbeidstijdverkorting vormt breekpunt

3 minuten leestijd

ZOETERMEER — De onderhandelineen over een het ogenblik dat de produktiviteit in

A' •• • a. i de bedrijfstak meer is gestegen dan op

nieuwe CAO voor de metaalindustie zijn gisteren vastgelopen. De werkgevers lieten duidelijk merken, dat

dit moment wordt gedacht. Daarbij ^an ook in ogenschouw worden
• • Li» j ^ 4 .«-x genomen dat met het herstel van die

er voor komend jaar geen verbetering van de CAO produktiviteit ook de achterstand op

mogelijk is.

Kern van het standpunt van de werkgevers is, dat eerst de concurrentiepost van ons land weer verbeterd moet worden, voor gesproken kan worden over de door de bonden gewenste verkorting van de arbeidsweek tot 35 uur.

De werknemersdelegatie in de werknemersdelegatie in de Raad van overleg in de metaalindustrie zag in verband met de houding van de werkgevers af van verdere onderhandelingen. De werknemersdelegaties hebben nu besloten voor overleg terug te gaan naar hun achterban om te bepalen wat nu verder te doen staat. Werknemerswoordvoerder Wamsteeker zei dat in feite gedurende de korte reeks vergaderingen van de Raad van overleg in de metaalindustrie niet over de materiele voorstellen van de werknemers is gesproken. De werkgeversdelegatie heeft echter wel antwoord gegeven op die voorstellen: er moet rust zijn op het loonfront in 1979 en 1980. ,,Er kan dus niets gebeuren".

Zinloos

De voorzitter van de Industriebond CNV, Leo Ester, zei dat de bijeenkomsten van de ROM zinloos zijn gebleken. De werknemers hadden door middel van een simpel telefoontje kunnen zeggen hoe de zaak ervoor stond. Van onderhandelen is eigenlijk nog geen sprake geweest, zo zei ook Ester.

De voorzitter van de Unie BLHP, Laurier, legde er de nadruk op dat de werkgevers zelfs niet bereid zijn geweest om uitbreiding te geven aan de regeling zoals die voor de metaalindustrie is vastgelegd in de stichting uittreden metaalindustrie. Volgens die regeling kunnen nu 63- en 64-jarige werknemers op vrijwillige basis vervroegd de metaalindustrie verlaten.

De voorzitter van de werkgeversdelegatie, tevens voorzitter van de werkgeversvereniging FME, ir W. J. ter Hart, heeft dinsdagmiddag op de persconferentie van de werkgevers meegedeeld dat enige materiele vooruitgang in de CAO er niet inzit. Hij herinnerde er ook aan dat de metaalindustrie op dit ogenblik te maken heeft met tenminste vijftienduizend niet-vervulbare vacatures en tegelijkertijd een ongeveer even groot aantal werklozen in deze bedrijfstak. Daar moet wat aan worden gedaan en dat zal kunnen geschieden in een adviescommissie van de ROM.

De werkgevers zijn bereid over voorstellen van de vakbonden te praten op heid produkt is weggewerkt. Voordien heeft praten over materiele voorstellen geen zin.

Geen geld

Andermaal heeft de werkgeversdelegatie de vakbondsvertegenwoordigers laten weten dat arbeidsverkorting, op welke wijze dan ook, op korte termijn onmogelijk is. Wat er op langere termijn op dit terrein mogelijk zal blijken, kan pas na zorgvuldige studie worden overwogen door de werkgevers. ,,Hoe we het ook wenden of keren", aldus de heer Ter Hart, „Alles kost geld en dat is er nu niet". Of en wanneer de schorsing van het overleg wordt opgeheven is nog niet bekend. Dit zal voornamelijk afhangen van het interne beraad van de vakbonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Overleg in metaal zit muurvast

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 januari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken