Bekijk het origineel

Adviseur wordt Chomeiny wil schulden kwijtschelden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Adviseur wordt Chomeiny wil schulden kwijtschelden

IRAN WORDT STROP VOOR WESTERSE BEDRIJVEN

3 minuten leestijd

PARIJS — De man die wordt beschouwd als de voornaamste economische adviseur van de Iraanse religieuze leider Chomeiny, Abdoe Bani Sadr, heeft tegenover het Franse blad Liberation verklaard dat hij er voorstander van is de buitenlandse schulden van zijn land eenvoudig te schrappen, ook de schulden aan de communistische landen.

Naar het Witte Huis maandag bekendmaakte, bezoekt vice-president p Mondale IJsland, Denemarken, Noors wegen. Zweden, Finland en Neder? land op uitnodiging van de betrokken regeringen.

In zijn bekendmaking zegt president Carter „nauwe en vriendschappelijke betrekkingen met bovengenoemde landen van zeer veel belang te achten" en het doel van de reis van Mondale is dan ook versterking daarvan.

De Amerikaanse vice-president wil tijdens zijn reis spreken over onder meer bilaterale betrekkingen, de ontwikkelingen in Europa, de ontwikkeling van de betrekkingen tussen oost en west en andere internationale kwesties van wederzijds belang.

Sprekend over de meest dringende maatregelen die in Iran moeten worden genomen zei hij verder dat de olie-industrie en de banken volledig moeten worden genationaliseerd, dat de militaire uitgaven met twintig procent moeten worden verminderd en dat Iran ernaar moet streven voor zijn Voedselvoorziening onafhankelijk te worden van andere landen.

Olie

Bani Sadr zei dat zijn eerste daad als economische leider van Iran zou zijn de olie-industrie volledig te nationaliseren om de olie uit de handen van de multinationale ondernemingen te halen en er een integraal onderdeel van de Iraanse economie van te maken. Hij zei ervoor te zijn om over alle verkoopcontracten opnieuw te gaan onderhandelen en in ruil voor de olie produktiemiddelen en buitenlandse bijdragen aan de verbetering van de infrastructuur in Iran te vragen.

Op de vraag of de nationalisering van de olie-industrie geen nieuwe energiecrisis in het Westen zou veroorzaken, antwoordde hij: ,,Het Westen koopt nooit olie voor onmiddellijk gebruik. Als de olie in de Verenigde Staten moet worden opgeslagen kunnen we haar net zo goed zelf houden".... ,,We moeten onze olie voor onze economische ontwikkeling gebruiken zoals het Westen zijn staal gebruikt..;. Onze eerste taak moet zijn de opbouw van een eigen petrochemische industrie. Dat is zowel in het belang van Iran als in dat van de wereld".

Auto's

De invoer van onderdelen voor de zestien assemblagefabrieken voor auto's in Iran wil Bani Sadr zo zwaar belasten dat de bedrijven vanzelf sluiten. Hij zei geen reden te zien om de eigenaars schadeloos te stellen en merkte op dat Iran zijn eigen automobielindustrie moet opbouwen. Tenslotte verklaarde hij voorstander te zijn van een hervorming van het landbouwsysteem, waarbij de grond eigendom van de dorpen wordt.

Chrysler-Groot-Brittannië heeft de vakbonden op de hoogte gesteld van het komende ontslag van vijftienhonderd werknemers als gevolg van het niet doorgaan van bestellingen uit Iran.

Kernenergie

Maar het zijn zonder twijfel de bedrijven welke met Iran contracten hadden voor de levering van wapeiis of het bouwen van kerncentrales die nog het meest de toekomst met zoi-g tegemoet zien. Over de voortzetting van het kernenergieprogramma, dat voorziet in een capaciteit van 23.000 Megawatt in twintig jaar, bestaat grote onzekerheid. De vergevorderde stand van het werk aan de twee centrales van.1.200 Mw van ,,KraftwerkUnion", kosten tien rniljard mark, laat waarschijnlijk niet toe dat het contract alsnog wordt geannuleerd. Maar dat geldt niet voor twee andere installaties, die nog op papier staan.

Boffers

Van de grote landen die nauwe handelsbetrekkingen met Iran hebben schijnen Italië en West-Duit.sland er nog het gunstigst van af te komen. Italië heeft zijn belangrijkste contracten nagenoeg afgewikkeld en WestDuitsland heeft twee voorname troeven: een grootscheepse deelneming aan essentiële infrastructurele projecten in Iran en Iraanse participatie in het kapitaal van diverse bedrijven in dat land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Adviseur wordt Chomeiny wil schulden kwijtschelden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken