Bekijk het origineel

Vissersbond stapt uit de Federatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vissersbond stapt uit de Federatie

Onenigheid bij kottervissers

3 minuten leestijd

DEN HAAG/THOLEN — De vissersbond visserbond is uit de midden votig jaar opgerichte „Federatie van visserijverenigingen" gestapt. De werkzaamheden voor deze federatie worden niet langer van het in Emmeloord gevestigde secretariaat van de Vissersbond uit verricht.

De Federatie is destijds na lange en moeilijke onderhandelingen gevormd door zeven plaatselijke en regionale organisaties van Verhage, oud-voorzitter van de hoofddirectie van de Centrale Rabo-bank, en prof. Dr. A. Kraal, oud-directeur van het Landbouw-economisch instituut, verklaarden zich bereid de opbouw van het apparaat van de nieuwe federatie op zich te nemen.

De Vissersbond was de grootste bij de federatie aangesloten organisatie. Volgens zijn voorzitter K. Hoekstra, vormden zijn 232 leden 45 procent van het totale aantal bij de federatie betrokken kottervissers. De bond heeft zijn meeste leden in Urk, maar ook in vissersplaatsen langs wadden- en Noordzeekust van Usquert in Groningen tot Stellendam in Zuid-Holland. De Vissersbond wil nu Ook weer een eigen vertegenwoordiger naar de bijeenkomsten van de stichting van de

't RD heefteen groeizame rubriek

over bloemen & planten
Nederlandse visserij sturen en niet meer via de federatievertegenwoordiging aan het werk van die stichting deelnemen.

Niet gestrand

Volgens voorzitter Hoekstra van de Vissersbond heeft die bond, toen hij zijn nationale en internationale werk 'aan de federatie overdroeg, de toezegging gekregen dat het bondsbureau en de mensen die daar al jaren hadden gewerkt zouden worden ingeschakeld bij het federatiewerk.

Die toezegging, aldus Hoekstra, heeft de federatie niet gestand gedaan. De federatie wilde een onafhankelijk secretariaat. Naar de daar te bezetten plaatsen mochten de mensen van de Vissersbond wel solliciteren, maar garanties inzake rechtszekerheid die de Vissersbond eiste wilde de federatie niet geven. ,

Bovendien wees de federatie de eis van de Vissersbond van de hand, dat een besluit over een definitieve vestigingsplaats voor de federatie met twee derde meerderheid zou moeten worden genomen.

Bij de rechtszekerheidskwestie blijkt voorzitter Hoekstra ook persoonlijk betrokken te zijn. Naar hij het ANP vertelde bestaat het secretariaat van de Vissersbond uit drie personen: hijzelf- want hoewel hij voorzitter is doet hij in feite directeurswerk - een secretaris en een secretaresse.

Zevibel

Voorzitter ad interim van de Federatie van Vis.serijverenigingen, Zevibel (Zeeuwse Visserijbelangen) betreurt het dat de.Nederlandse Vissersbond geen deel meer wil uitmaken van de federatie. Vruchtbaar werk zal de federatie naar zijn mening niettemin kunnen blijven doen, al acht hij samenwerking met de Visserbond daarvoor wel nodig. Hij hoopt dat die samenwerking er zal komen en dat Bond en Federatie bij het behartigen van visserijbelangen niet tegen elkaar in zullen behoeven te gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vissersbond stapt uit de Federatie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken