Bekijk het origineel

Hulpverlening in de hoek gedrukt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hulpverlening in de hoek gedrukt

Jongerenadvies centrum:

2 minuten leestijd

UTRECHT — Zowel de alternatieve als de gevestigde hulpverlening aan weggelopen kinderen wordt opnieuw in de illegaliteit gedrukt. Dat heeft het Jongerenadvies centrum (JAC) donderdag gezegd in een reactie op het rapport van enkele kinderrechters, dat gemaakt is op verzoek van de Tweede kamer.

Aanleiding tot dat verzoek was het unitiatiefwetsvoorstel van de PvdATweede-kamerleden Roethof en Haas om het verbergen van weggelopen kinderen door hulpverleners niet langer strafbaar te stellen.

Volgens het rapport ligt de oplossing van het probleem van de weggelopen minderjarigen niet in een wijziging van het wetboek van strafrecht, zoals de PvdA'ers voor ogen hebben, maar in een verbetering van de rechtspositie van de minderjarigen. Volgens het JAC is er echter de eerste jaren geen sprake van een wettelijke regeling voor minderjarigen. Voorts meent het JAC, dat als er geen wijziging komt in artikel 280 (het artikel dat het verbergen van mmaeriarigen strafbaar stelt), er helemaal geen sprake zal zijn dat er voor de minderjarigen nog iets zal gebeuren.

In het rapport stellen de Kinderrechters, dat al op veel plaatsen afspraken zijn gemaakt tussen politie, justitie en de raad voor de kinderbescherming en de hulpverleners waardoor de meeste wegloopgevallen zonder verdere conflicten worden afgewikkeld. Het JAC meent, dat dit illegale afspraken zijn, waar je je uiteindelijk niet op kan beroepen.

„Wel aardig"

In zijn reactie zegt het JAC verder, dat het ,,wel aardig is om te zien, dat juist de hevigste conflicten in de afgelopen jaren gingen over pupillen van kinderrechters". Behalve hun functie als kinderrechter, hebben ze ook de verantwoording voor opvoeding en verzorging van een aantal minderjarigen. Voor pupillen die in conflict raken met de kinderrechter, zou wijziging van artikel 280 ook uitkomst kunnen bieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Hulpverlening in de hoek gedrukt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken