Bekijk het origineel

verhaalijeskl®k

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

verhaalijeskl®k

Janneke bakt pannekoeken

6 minuten leestijd

Alles is een beetje triest in huis. Vanmorgen, toen Janneke en Richard wakker werden, stond moeder al in hun slaapkamer. „Doen jullie een beetje zachtjes", had ze gevraagd, ,,want papa is ziek. Hij kan niet naar de zaak. Nu slaapt papa, dus doen jullie rustig hè!". Mama heeft kleine Nico al in de box gelegd. Zo, dan kan die lekker spelen en is het voor papa niet zo druk. Ze eten vroeg. Niets aan, zonder papa. Janneke en Richard hebben daarna nog tijd genoeg om voor mama de afwas te doen.

Als ze klaar zijn, zegt Janneke: „Mogen we nu naar school, mam?" Ze zeggen mama gedag en gaan nog even naar boven om papa gedag te zeggen. Die is wakker, dus ze geven hem een stevige kus. „Gauw beter worden, hoor paps!" En weg zijn ze. Papa dommelt weer een beetje in. Hij voelt zich helemaal niet goed. Vervelend is dat. Vannacht was hij ook al steeds wakker. „Ik heb vast koorts", denkt papa, „misschien kan de dokter straks wel even komen kijken".

Als hij lang ziek is, moet er een ander komen om in de zaak te helpen. Hè, wat is hij moe! Papa vouwt zijn handen en vraagt aan de Heere, of hij beter mag worden. Maar ook om geduld, want wat de Heere doet is goed. Wanneer mama even later komt met een boterham, hoeft hij geen eten. Alleen wat drinken, dat is genoeg. „Ik vind, dat de dokter maar bij je moet kijken", zegt mama, „want je ziet er echt ziek uit, hoor man!" Mama gaat weer naar beneden; ze heeft nog genoeg te doen. Als Janneke en Richard uit school komen, is de dokter al geweest. Een week moet papa voorlopig in bed blijven, en morgen komt de dokter weer. Een zware griep en erg vermoeid, dus... Papa voelt het we;l,, hij^. heeft echt geen zin om uit berf te komen, hoor! Hij zal de dokter maar gehoorzamen.

Janneke en Richard gaan een poosje buiten spelen. Om de beurt gaan ze op de schommel. Heerlijk gaat het! Maar ooo, als Richard op de schommel zit, gaat hij zó hoog, dat de schommel heen en weer gaat en bom... zo tegen Janneke's hoofd komt. Huilend gaat Janneke naar binnen. „Het is nog goed afgelopen", zegt mama blij, ,,er komt alleen een bult op je hoofd". Ze maakt Janneke's hoofd nat met koud water. Dat is goed.

„Kindje, je had vvel een gat in je hoofd kunnen krijgen. Blijf maar binnen, want Richard is zo wild! Weet je wat, ik moet met Richard een nieuwe broek voor hem kopen, dan blijf jij thuis op Nico en papa passen". „Mag ik dan pannekoekjes bakken, mam? U weet wel, van die Heinties". „Nee hoor Janneke, dat kun je nog niet". „Jawel mam, want ik mocht de buurvrouw ook helpen, toen ze aan het bakken was. En ik mocht er ook één bakken, heus!" „Nee Janneke, je wacht tot ik weer terug ben, dan- zal ik er een paar bakken. Dan hebben we een verrassing, hè?" Mama gaat met Richard op de fiets weg.

,,Wachten", denkt Janneke, ,,waarom is dat nodig? Dan wordt het zo laat. Ik kan het best. Makkelijk genoeg hoor!" Weet je wat, ze zal mama verrassen. Mama is al zo druk, nu papa ziek is. Dan staan straks de pannekoekjes op tafel. Hoe moet het ook al weer? O ja, eerst boter in de koekepan. Zo deed de buurvrouw ook. De boter moet eerst heet worden. . Janneke maakt beslag. Meel, met melk erdoor. Goed kloppen, het lijkt wel slagroom. Ze neemt een likje in haar mond. Bah... niets lekker! Ze ziet, dat de boter al bruin wordt. Nu vlug een paar schepjes van het beslag in de pan doen. Het sist en de keuken wordt blauw van de • damp.

De pannekoekjes worden al bruin. Precies als bij de buurvrouw. Nu moeten ze eruit. Met die grote schep maar. Ja hoor. het lukt. Nu weer nieuwe boter erin. Maar ooo, de boter wordt veel vlugger heet en verbrandt haast. Wat nu? Het beslag moet er in. O, die boter! Het wordt zo heet en pikzwart. Angslig neemt Janneke de pan van het gasstel. Oeiiiii, wat is die pan heet en de vlam die moet eerst uit. Maar o, Janneke houdt de pan iets scheef en een beetje boter komt in de vlam.

Nu is het helemaal erg, nu is er zo'n verschrikkelijke grote vlam! Janneke weet zich geen raad. Ze wil de deur uithollen, maar dan ineens... Wie staat daar in de keuken? Daar staat papa in zijn pyjama. Trillend en verschrikt kijkt papa in de keuken. Snel doet hij het gas uit. Die vreselijke vlam! „Kind toch!", roept hij, „wat is hier gebeurd? Ik rook boven ineens zo'n brandlucht. Ik dacht eerst dat mama aan het bakken was. Waar is mama?"

Janneke kan haast niets zeggen. Ze snikt: „Ik wilde... ik dacht, ik ga mama verrassen en pannekoekjes bakken. Maar het wilde niet, want die boter...!" Dan komt mama binnen. In de verte had ze al wat geroken. Wat zou er aan de hand zijn? Zou de buurvrouw weer aan het bakken zijn?

Maar in de keuken ziet ze wel wat anders. Papa staat nog in de keuken. Hij probeert de rommel op te ruimen. „Wat is er aangebrand? En wat een vies gasstel en...!" Mama weet niet wat ze ziet. Janneke zit te huilen op een stoel en durft mama niet aan te kijken. Papa gaat vlug naar bed, want het is veel te koud bij de open deur.

Dan vertelt Janneke: „Ik wilde u verrassen, want bij de buurvrouw ging het ook goed, en..." ,,lk vind het verschrikkelijk, Janneke, er had wel brand kunnen komen. Als papa niet beneden was gekomen, dan...! Janneke begrijpt het, want brand begint altijd met een heel klein vlammetje. „Ik zal, het echt nooit, nooit meer doen mam!" Nu moet mama haar verschrikte meisje eerst een kus geven en zegt dan: „Ik ga het gasstel schoonmaken en voor ons allemaal een paar lekkere pannekoekjes bakken". „Hoera!", roept Richard, „ik ben blij, Janneke, dat jij begonnen bent. Bak er maar een heleboel, mam!"

Het duurt niet lang, of ze zitten allemaal gezellig aan tafel. Papa is ook even naar beneden gekomen en heeft een klein stukje pannekoek geproefd. O, wat smullen ze, ondanks alle narigheid. Na het eten dankt papa de Heere, dat alles zo goed is afgelopen. Janneke begrijpt het wel, want het hele huis had kunnen verbranden. Ze moet er niet aan denken! TEKENINGEN: JAAP KRAMER

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

verhaalijeskl®k

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken