Bekijk het origineel

Felle debatten in Veiligheidsraad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Felle debatten in Veiligheidsraad

Kwestie Indochina zit nog muurvast

3 minuten leestijd

NEW YORK — Het Indochinadebat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is dinsdagnacht om vijf over vier verdaagd tot woensdagavond tien uur onze tijd. In het voortgezette debat op dinsdagavond heeft de Amerikaanse gedelegeerde, Andrew Young, krachtig afstand genomen van het „geheel verkeerde beeld" als zouden de Verenigde Staten de Chinese aanval op Vietnam hebben goedgekeurd of aangemoedigd.

„Er zijn er hier die hebben gezegd dat het bezoek van vice-premier Deng Xiaoping (Teng Hsiao-ping) aan de Verenigde Staten diende om Amerikaanse instemming, zoal niet aanmoediging, voor de Chinese aanval te verkrijgen", aldus Young. ,,Dit is een geheel verkeerde voorstelling van zaken en wij zijn ten zeerste verstoord over zulk een aantijging", zei hij.

Hij riep in herinnering dat president Carter duidelijk tegenover Deng blijk had gegeven van tegenkanting. Toen dat geen effect had gesorteerd, hadden de Verenigde Staten zich uitgesproken tegen de inval en waren gaan aandringen op een bijeenkomst van de Veiligheidsraad.

Cambodja

De spanningen in Indochina, verklaarde Young, waren opgelaaid door de aanval op Cambodja, die werd gevolgd door de Chinese nese inval in Vietnam. Zolang er troepen in Cambodja zijn die er niet behoren te zijn en die een schending betekenen van het handvest van de Verenigde Naties, zullen de spanningen blijven, meende hij.

,,Wij zijn van mening dat de Vietnamese troepen uit Cambodja moeten ANDREW YOUNG verdwijnen. En wij zijn ook van mening dat de Chinese troepen uit Vietnam moeten weggaan, aangezien hun aanwezigheid de spanningen in het gebied verder verhogen en het risico bevatten van escalatie", vervolgde Young.

Geen compromis

Young antwoordde op verklaringen van de Sovjetrussische en Vietnamese gedelegeerden tijdens het debat, waarin de suggestie werd gedaan dat de Verenigde Staten op de een of andere manier bij de gebeurtenissen in Indochina waren betrokken.

De zitting van dinsdagavond was de vierde in het debat, maar de afgevaardigden leken geen haar dichter te zijn gekomen bij een doorbreking van de impasse tusssen de twee communistische reuzen China en de Sovjet-Unie, die beiden een resolutie met een veto kunnen torpederen.

Zowel Vietnam als de Sovjet-Unie is tegen het sturen van secretaris-generaal Waldheim naar Indochina, voor een vredestichtende missie — althans zolang er Chinese troepen op Vietnamees grondgebied zijn. Waldheim heeft zich bereid verklaard te gaan, als alle betrokkenen het willen.

Geen centimeter grond

De Chinese gedelegeerde, Tsjen Tsjoe, deed dinsdagavond weer een felle aanval op het,,socialistische imperialisme" van de Sovjet-Unie. Hij •'iéi dst dit land de wereld wil overheersen. ; Tsjen noemde de Vietnamezen „de Cubanen van Azië" en hij zei dat zij zich hadden begeven op een koers van externe expansie en „wilde avonturen tegen China".

Overigens zei Tsjen dat China ontvankelijk bleef voor een oprecht initiatief van de kant van Vietnam voor de regeling van het conflict.

China wil geen centimeter Vietnamese grond, aldus de gedelegeerde en zijn troepen zullen zich achter hun eigen grens terugtrekken, zodra de taak van de afgedwongen tegenaanval uit zelfverdediging is beëindigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Felle debatten in Veiligheidsraad

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken