Bekijk het origineel

CDA-bestuur: uitstel fusiedatum beperken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CDA-bestuur: uitstel fusiedatum beperken

Voorzitter Steenkamp betreurt besluit

2 minuten leestijd

UTRECHT — Een werkgroep uit KVP, ARP en CHU komt binnen veertien dagen met een nieuw tijdschema voor het samengaan van de drie in het CDA. De bedoeling is zo dicht mogelijk bij 1 juni 1980 uit te komen, de oorspronkelijke fusiedatum.

Dat is het resultaat van een vergadering van het CDA-bestuur, maandag in Utrecht, aldus ARP-voorzitter De Boer.

KVP en CHU hielden afgelopen zaterdag tijdens hun partijraden vast aan deze datum, de ARP wilde om organisatorische redenen enig uitstel.

De werkgroep bestaat uit de voorzitters van de drie fusiepartners en uit elke partij nog een lid, aldus De Boer.

Steenkamp

Voorzitter Steenkamp van het CDA vindt het jammer dat de streefdatum van 1 juni 1980 voor de definitieve fusie van de KVP, CHU en ARP tot één CDA van de baan is. Hij heeft dat maandag gezegd na afloop van de vergadering van het CDA-bestuur.

Als er een nieuw voorstel over een datum komt, zal dat wel goed geargumenteerd moeten worden, aldus Steenkamp. Volgens hem is de datum van 1 juni 1980 technisch haalbaar. Vanuit ARP-kring zijn er bezwaren, ook omdat de fusiestukken niet op tijd klaar dreigen te zijn. Op het ogenblik is er een achterstand van drie maanden. „Daar zijn wij nu met de neus op gedrukt", aldus Steenkamp. Hij wil bekijken of die stukken sneller op tafel kunnen komen.

Dubbelmandaat

Steenkamp noemde verder het dubbelmandaat van Tolman in strijd met het CDA-besluit.

De CHU besloot zaterdag Tolman een dubbelmandaat te geven: hij kan dan lid worden van het Europees parlement, en tevens lid blijven van de Tweede kamer.

De bedoeling ervan is — naar algemeen wordt aangenomen — om oudminister Kruisinga van de CHU uit de Tweede kamer te houden. Kruisinga staat als eerste op de lijst om Tolmans plaats in te nemen in de nationale volksvertegenwoordiging.

Steenkamp is van plan een dezer dagen ,,een lange brief" hierover te schrijven aan het bestuur van de CHU. Een commissie van alle drie de partijen heeft zich indertijd uitgesproken tegen dubbelmandaat, aldus Steenkamp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

CDA-bestuur: uitstel fusiedatum beperken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken