Bekijk het origineel

Westberlijners zondag op naar de stembus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Westberlijners zondag op naar de stembus

Dit jaar ook verkiezingen in drie deelstaten

4 minuten leestijd

DEN HAAG — Deze en volgende maand worden in de Duitse Bondsrepubliek regionale verkiezingen gehouden, die interessant kunnen zijn als graadmeter voor de wel of niet gestegen populariteit van de partijen. Als eersten mogen op 18 maart de kiesgerechtigde burgers van West-Berlijn en die van de deelstaat Rijnland-Palts naar de stembussen om hun nieuwe regionale parlementen te kiezen. Op 29 april volgt Sleeswijk-Holstein en op 7 oktober de stadstaat Bremen.

West-Berlijn

In West-Bèrlijn zijn de christendemocraten (CDU) momenteel de sterkste partij. De regering van deze stadstaat bestaat echter uit SPD en FDP, die bij de verkiezingen van vier jaar geleden respectievelijk 24,6 en 7,1 procent behaalden. Het wordt algemeen verwacht dat SPD en FDP ook op 18 maart weer genoeg steun zullen krijgen om . de regeringscoalitie voort te zetten.

Het huis van afgevaardigden heeft 147 zetels. SPD en FDP beschikken samen over 78 zetels, de CDU heeft er 69. Kiesgerechtigd zijn 1.540.000 inwoners. Naar hun gunst dingen, naast de in het regionale parlement vertegenwoordigde partijen, ook de Sozialistische Einheitspartij Westberijn (SEW), de Kommunistische Bund Westdeutschland (KWB) en de Alternative Liste Für Demokratie und Umweltschutz (al). De neonazistische NPD is in West-Berlijn verboden.

De gedeelde stad was na de Tweede Wereldoorlog een bolwerk van de sociaal-democratische SPD. Deze regeerde langdurig met een absolute meerderheid en werd alleen in de jaren 1953 tot 1955 door een conservatieve regering onder leiding van de CDU verdrongen. Bij de verkiezingen van 1975 verloor de SPD haar absolute meerderheid en sindsdien regeert zij samen met de liberale FDP.

Lijsttrekker van de SPD is de burgemeester van West-Berlijn, Dietrich Stobbe, die in mei 1977 zijn voorganger Klaus Schutz opvolgde. Aanvoerder van de CDU is een politicus uit Bonn, Richard Weizsacker, lid van de Bondsdag, het federale parlement. Voor de FDP voert Wolfgang Lüder, locoburgemeester en senator voor economische zaken, de kandidatenlijst aan.

De verkiezingen die op 2 maart 1975 voor het parlement van WestBerlijn werden gehouden lieten het volgende beeld zien: Kiesgerechtigd 1.579.900 Geldige stemmen 1.375.500 Opkomst 87,8 procent SPD 585.972 (42,6 pet.), CDU 603.854 (43,9) FDP 97.662 (7,1), SEW 24.759 (1,8). De kiesdrempel ligtbij vijf procent.

Rijnland-Palts

In de deelstaat Rijnland-Palts wordt evenmin als in West-Berlijn op een regeringswisseling gerekend. Hier is de CDU sinds 1947 onafgebroken aan de macht. De partij beschikt over 53,9 procent van de in 1975 uitgebrachte stemmen. De SPD veroverde toen 38,5 t)rocent en de FDP 5,6 procent. De NPD kreeg slechts 22.942 van de 2.120.500 uitgebrachte geldige stemmen (1,1 procent) en de DKP 11.101 (0,5). De opkomst bedroeg 80,8 procent. De huidige zetelverdeling is: CDU 55, SPD 40 en FDP 5.

Lijsttrekker voor de CDU is de huidige premier, Bernhard Vogel. Hij bekleedt deze functie sinds eind 1976, toen zijn voorganger, dr. Helmut Kohl, oppositieleider in de Bondsdag werd. De sociaal-democraten hebben als aanvoerder Klaus von Dohnanyi, minister van staat op het ministerie van buiten. landse zaken in Bonn en bij de FDP staat de plaatselijke partijvoorzitter, dr Hans-Otto SchoU, op de eerste plaats.

Zeven partijen strijden op 18 maart om de stemmen. Dat zijn de eerder genoemde drie, CDU, SPD en FDP, met daarnaast de communistische DKP, de uiterst rechtse NDP, de eveneens communistische KBW en de Europaische ArbeiterPartei(EAP).

Toen op 3 oktober- 1976 in de bondsrepubliek algemene verkiezingen plaatsvonden zag de uitslag er wat Rijnland-Palts betreft als volgt uit: Opkomst 91,5 procent. De CDU kreeg 49,9 procent, SPD 41,7 procent, FDP 7,6 procent; NPD 0,4 procent en DKP 0,3 procent.

Slees wijk-Holstein

Minder overzichtelijk is de politieke barometer in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Hier beschikt de CDU over een zeer geringe meerderheid, 50,4 procent. Het is daarom niet uitgesloten dat de SPD (40,1 procent) en de FDP (7,1 procent) er in zouden kunnen slagen gezamenlijk op 29 april de CDU voorbij te streven en een coalitieregering te vormen.

Verder in het verschiet liggen dan nog regionale verkiezingen in de kleinste deelstaat, de stadstaat Bremen. Hier heeft de SPD al meer dan dertig jaar voor het zeggen en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat daaraan een einde zal komen.

De verkiezingsstrijd in West-Berlijn, Sleeswijk-Holstein en pijnland-Palts — in Bremen is men nog niet begonnen — is tot dusver zonder opmerkelijke hoogtepunten verlopen. Op de voorgrond staan regionale kwesties als onderwijs, milieu en bureaucratie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Westberlijners zondag op naar de stembus

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken