Bekijk het origineel

Grote vorstschade aan oesterteelt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grote vorstschade aan oesterteelt

Verlies van zon vijf miljoen

2 minuten leestijd

YERSEKE — De Zeeuwse oesterkwekers hebben door de strenge winter een verlies van rond vijf miljoen gulden geleden. Het gaat hier voornamelijk om geïmporteerde en niet raszuivere Zeeuwse oesters, die niet zo sterk zijn als de oorspronkelijke Zeeuwse oester. Door de strenge vorst en de ijsschotsvorming is de bodem van de Oosterschelde, waar de oesters liggen opgeslagen, zodanig beschadigd dat een groot deel van de oesters of gestikt is onder het zand of platgedrukt door het ijs.

Het is de tweede keer dat de Zeeuwse oesterkwekers door de strenge winter gedupeerd worden. Volgens de heer P. Verwijs, voorzitter van de vereniging Vervoex, de vereniging van oester-exporteurs in Yerseke, is de ramp echter niet te vergelijken met die van de winter van zestien jaar geleden. Toen stierf het Zeeuwse oesterbroed bijna volledig af, waardoor de meeste oesterkwekers, 90 van de 100, hun bedrijf moesten beëindigen.

De schade lag toen vele malen hoger dan de vijf miljoen van dit seizoen.

Late inval

Door de late inval van de winter in januari en februari is een echte catastrofe zoals in de winter '62-'63 uitgebleven. De Zeeuwse oesterkwekers beleven namelijk in december de grootste topdrukte. Een groot deel van de exportoesters was daardoor al opgevist uit de Oosterschelde. Het zijn vooral de achtergebleven moeder-oesters en de geïmporteerde zwakkere Franse oester, die het leven hebben gelaten. Volgens de heer Verwijs zal er echter ondanks de financiële strop van vijf miljoen geen van de nu nog bestaande tien oesterkwekers in Yerseke failliet gaan. Men hoopt hoopt dat het Zeeuws oesterbroed, waarmee momenteel in de Grevelingen geëxperimenteerd wordt en dat de strenge winter wel heeft overleefd, nieuwe mogelijkheden voor de Zeeuwse oesterteelt kunnen worden geschapen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 april 1979

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Grote vorstschade aan oesterteelt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 april 1979

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken