Bekijk het origineel

CDA ligt goed volgens enquête

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CDA ligt goed volgens enquête

Gevoelige klap voor PvdA

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Een aanzienlijke verschuiving ten gunste van liet CDA in vergelijking met november jl en een flink verlies voor de PvdA. Dat zou de situatie zijn als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Dit blijkt uit een enquête die het bureau Lagendijk de vorige maand in opdracht van de AVRO heeft gehouden onder negenhonderd Nederlanders. De uitslag werd donderdag bekend gemaakt in het AVRO-radioprogramma „De slag bij Nieuwspoort".

Van de kiesgerechtigden zou 36,2 procent op het CDA stemmen en 31,4 procent op de Partij van de Arbeid. In november vorig jaar hadden de CDA en PvdA een aanhang van respectievelijk 29,3 en 37,4 procent.

Van de stemgerechtigden gaf 14,2 procent de voorkeur aan de VVD, tegen 14,9 procent in november vorig jaar, 14,3 procent in augustus/september vorig jaar en 17 procent bij de Statenverkiezingen in 1978.

D'66 zou 10,3 procent van de stemmen krijgen, tegen 9,9 in november vorig jaar. Voor de overige partijen werden geen opmerkelijke verschillen gevonden.

Euro-verkiezingen

Uit de enquête bleek dat de verhoudingen bij de Europese verkiezingen heel anders zullen liggen. Dan zal 35,1 procent op de PvdA stemmen tegen 34,6 procent op het CDA, 14,9 op de WD en 10,6 op D'66. Dit verschil is volgens de AVRO te verklaren uit het feit dat veel meer CDA-kiezers dan PvdAkiezers te kennen hebben gegeven niet deel te zullen nemen aan de verkiezingen voor het Europese parlement.

Dat er dit jaar Europese verkiezingen worden gehouden is overigens slechts bekend aan 57 procent van de ondervraagden. Zoals het er nu uitziet zal de opkomst ongeveer 63 procent bedragen. 33 procent weet dat VondeUng lijsttrekker van de PvdA is, 12 procent dat Berkhouwer de Liberalen aanvoert en 2 procent weet dat Beumer lijstaanvoerder is van het CDA. De D'66-er De Goede is slechts bij één procent als lijsttrekker bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 april 1979

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

CDA ligt goed volgens enquête

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 april 1979

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken