Bekijk het origineel

Londen pal voor kernbewapening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Londen pal voor kernbewapening

Ombuiging in benadering Rhodesië

3 minuten leestijd

BRUSSEL — De nieuwe Britse conservatieve regering heeft zich voorgenomen een sleutelpositie in te nemen in de controversiële kwestie binnen de Navo om geschikte plaatsen te vinden voor de installering van nucleaire wapens in West-Europa, zo heeft een NAVO-functionaris maandag in Brussel bekendgemaakt.

Tijdens een vergadering van de ministers van defensie van de NAVO heeft de nieuwe Britse minister, Francis Pym, gezegd dat zijn regering de kwestie van de installering als een hoge prioriteit beschouwt, aldus de functionaris die niet genoemd wenste te worden. Hij zei dat Pym na de vergadering een gesprek onder vier ogen heeft gehad met zijn Westduitse ambtgenoot, Hans Apel.

Meningsverschillen

,,Want de Anglo-Duitse as met name is belangrijk om dit onderwerp te volgen", zo zei de functionaris. De installatie van atoomwapens met een beperkt bereik heeft een aanzienlijk verschil van mening veroorzaakt tussen enkele Europese leden van de alliantie. Denemarken en Noorwegen hebben al laten weten dergelijke wapens niet op hun bodem te dulden. Op dit ogenblik heeft de NAVO 7.000 nucleaire wapens gestationeerd in WestEuropa en men is de mening toegedaan dat dit aantal uitgebreid moet worden wat inhoudt dat er ook meer plaatsen van stationering nodig zijn.

De Duitse regering is bereid dergelijke bases te leveren als andere NAVO-leden dit voorbeeld volgen. De NAVO-functionaris voegde er aan toe dat de nieuwe Britse regering de kwestie binnen ,,zes tot negen maanden!' opgelost wil hebben. De kwestie zal vandaag weer ter tafel komen als de Amerikaanse minister van defensie, Harold Brown, zich bij zijn ambtgenoten voegt.

Rhodesische kwestie

De Britse minister van buitenlandse zaken lord Carrington heeft maandag duidelijk gemaakt dat de nieuwe conservatieve regering behoedzamer zal optreden ten aanzien van de ontspanning tussen west en oost en zich sympathieker zal opstellen tegenover de interne regeling in Rhodesië.

In zijn eerste persconferentie sinds de conservatieven van Margaret Thatcher zich in de regering installeerden na de verkiezingsoverwinning van 3 mei, gaf Carrington in grote lijnen aan wat voor koers hij op zijn departement zal gaan varen.

Ontspanning met de Sovjet-Unie, zo zei Carrington, ,,is iets waarnaar ieder weldenkend mens in dit land zou streven." hij voegde er echter aan toe dat dit „van twee kanten moet komen".

,,Het lijkt ons niet dat in ieder geval, of misschien in de meeste gevallen, de Sovjet-Unie het bewijs gegeven heeft vooruit te willen" naar een werkelijk afnemen van de spanningen. Carrington zei dat zijn regering verheugd was over de nieuwe SALTovereenkomst die tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten gesloten is

Achterhaald

"We hopen zeer dat dit verdrag binnenkort bekrachtigd wordt", zo zei hij doelend op de tegenwerking die de Amerikaanse president Carter in de senaat te verduren zal krijgen bij de behandeling van het pact.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Cyrus Vance zal op 21 en 22 mei een bezoek afleggen aan Londen waarbij gesproken zal worden over „specifieke Britse belangen" met betrekkingen tot het SALT-akkoord. Hij wilde hier niet over uitweiden. Een ander onderwerp van gesprek met Vance zal de Britse benadering van de kwestie Rhodesië zijn.

De regering-Carter en de vorige socialistische regering van James Callaghan hadden een gezamenlijke benadering ten aanzien van de opstandige Britse kolonie waarbij de guerrillastrijders van het Patriottisch Front een aandeel is toegewezen bij de machtsovername door de zwarte meerderheid. Carrington zei echter dat „het Anglo-Amerikaanse plan door de gebeurtenissen achterhaald

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Londen pal voor kernbewapening

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken