Bekijk het origineel

Meeste geld weer voor de landbouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meeste geld weer voor de landbouw

Ontwerpbegroting van EEG

2 minuten leestijd

BRUSSET< — De Europese Commissie, „dagelijks bestuur" van de EEG, heeft vrijdag in Brussel gegevens verstrekt over het ontwerpbudget voor 1980. Daaruit blijkt onder meer dat de EEG-commissie volgend jaar aanzienlijk hogere bedragen wil uitgeven in de sociale en regionale sector. Maar nog veel meer geld dan dit jaar wil de commissie gaan besteden voor onderzoek, energie, industrie en transport. Volgens de ontwerpbegroting moeten de vastleggingskredieten in die sector met ruim 157 procent en de betalingskredieten met ruim 70 procent stijgen.

De Europese Gemeenschap zal volgend jaar, aldus de commissie ruim 16,6 miljard Europese rekeneenheden (ruim 44,8 miljard gulden) nodig hebben aan vastleggingskredieten en bijna 15 miljard rekeneenheden (iets meer dan 40 miljard gulden) aan betalingskredieten. Dat betekent een toename (vergeleken met het budget voor dit jaar) met respectievelijk 13,1 procent en 9,3 procent.

Dat lijken grote bedragen, maar ze maken toch niet meer uit dan 0,79 procent van het totaal van de nationale begrotingen van de lidstaten. De begroting voor 1978 maakte 2,6 procent van het totaal van de nationale budgetten van de negen lidstaten uit en 0,8 procent van het Bruto Binnenlands produkt van de EEG.

Veel naar landbouw

Het leeuwedeel van de begroting voor komend jaar gaat, traditiegetrouw, weer op aan het Europese landbouwbeleid, namelijk 58,42 procent van de vastleggingskredieten en 63,86 procent van de betalingskredieten. Dat betekent een stijging met respectievelijk 2,28 procent en 2,6 procent vergeleken met dit jaar. Die stijging zinkt overigens in het niet bij de stijging die de commissie voor andere sectoren wenst. Voor de sociale sector bijvoorbeeld (beheerd door de Nederlandse Europese commissaris Henk Vredeling) wil de commissie voor komend jaar een stijging met 42,81 procent van de vastleggingskredieten en met 24,15 procent van de betalingskredieten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Meeste geld weer voor de landbouw

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken