Bekijk het origineel

Veel belangstelling voor het openluchtmuseum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veel belangstelling voor het openluchtmuseum

6 minuten leestijd

ARNHEM — Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft over gebrek aan belangstelling niet te klagen. Mede door het mooie weer van half april lag het aantal bezoekers in die maand beduidend hoger dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Alleen al rond de pasen passeerden ruim veertienduizend bezoekers de toegangshekken. Dat is zo'n negenduizend meer dan tijdens de paasdagen van 1978. Ook de bruidspaartjes kunnen weer in het museum terecht om bijvoorbeeld de Zaanse buurt als decor te laten dienen voor hun fotoreportage.

Degenen die de laatste tijd echter voor de dubbele Zaanse ophaalbrug hebben geposeerd komen bedrogen uit, omdat de balansen van deze brug niet op hun plaats hingen. Deze lagen nog naast de brug om de laatste restauratiewerkzaamheden te ondergaan.

Al zijn er deze winter geen nieuwe gebouwen bijgekomen, gerestaureerd werd en wordt er volop. Zo kunnen de museumbezoekers dagelijks getuige zijn van het oude ambacht rietdekken. ,,Het openluchtmuseum heeft doorlopende afspraken met rietdekkers", aldus de heer J. M. Stikvoort, voorlichter van het museum. ,,Wij beramen per jaar welke gebouwen van een nieuw dak moeten worden voorzien. Al meer dan dertig jaar wordt dat werk door de firma Hissink uit Eefde verzorgd. Voor deze firma komt het Openluchtmuseum dan ook op de eerste plaats."

De rietdekkers zijn net klaar met het dak van de schapenstal uit Ederveen. Dat ziet er nog een beetje nieuw Zaanse buurt als decor te laten dieuit, maar de heer Stikvoort verzekerde ons dat na één seizoen het dak er door zon, wind en regen weer net zo oud uitziet als voorheen. Dit soort stallen kwam tot ongeveer 1900 voor op hoge zandgronden in het gebied tussen oostelijk Utrecht en Twente. De schapen van de hele buurtschap vonden daar 's nachts onderdak. Op deze wijze konden de boeren de zo belangrijke mest vergaren, i Momenteel zijn de rietdekkers bezig met het vernieuwen van het dak van een hooischuur die bij de boerderij uit Staphorst staat. Omdat dpze hooischuur een beetje achteraf staat hebben de rietdekkers momenteel niet zoveel bekijks als vorig jaar. ,,Maar als de bezoekers echt belangstelling voor ons werk hebben, vinden ze ons tóch wel", aldus één van de rietdekkers.

Zaanse buurt

Het koetshuis in de Zaanse buurt is onlangs gerestaureerd. Momenteel is het nog niet toegankelijk voor publiek, omdat het nog anno 1890 moet worden ingericht, want het tegenover het koetshuis liggende koopmanshuis stamt ook uit dat jaar. De kooplieden hadden vroeger een stuk tuin bij het huis met een ruimte om koets, arreslee en ijszeiler te kunnen bergen: het zogenaamde koetshuis. Achter deze ruimte bevond zich nog een kleine woning voor de koetsier van de koopman.

Momenteel onderzoekt een conservator hoe het koetshuis van binnen moet worden aangekleed. De heer Stikvoort: „De inrichting luistert ontzettend nauw. Wij willen voorkomen dat mensen die uit de Zaanstreek komen, kunnen zeggen dat bepaalde gebruiksvoorwerpen niet in het koetshuis thuishoren. Om het koetshuis zo authentiek mogelijk in te richten, brengt de conservator een bezoek aan de oudheidskamer in de Zaanstreek om onder andere te kijken welke schilderijen er moeten komen te hangen." De Dubbele Ophaalbrug is in 1939 van Ouderkerk aan de Amstel naar het Openluchtmuseum overgebracht. Twintig jaar geleden werden de originele jukken (steunen van balansen) vervangen. Het materiaal dat men hiervoor heeft gebruikt is Azobéhout, wat als voordeel heeft dat het niet kan rotten. Dit jaar waren de balansen aan de beurt om te worden vervangen. Omdat er binnen het museum geen plaats was om de werkzaamheden aan de balansen uit te voeren, werd de restauratie uitbesteed aan de fa. Lamers uit Arnhem.

De balansen, die een gewicht van 5.000 kilo per stuk hebben, werden eerst in grote stukken voorgezaagd en daarna op het terrein van Het Openluchtmuseum met de hand beschilderd.

De balansen werden van lood voorzien voor bescherming tegen weersinvloeden en verzwaring. Toen dit karwei geklaard was, werden de balansen door middel van een kraan weer op de jukken aangebracht.

Beerta

Ook de restauratie van de 01dambtster boerderij uit Beerta is dit jaar voltooid. Momenteel denkt men er over de boerderij in te richten anno 1930. Men gaat onder andere na of de bekleding van de wanden in die tijd uit tegels of behang bestond. Dit type boerderij verspreidde zich in het begin van de 18e eeuw over het zuiden van Groningen en het noorden van Drente. De boerderijen werden hoofdzakelijk voor akkerbouwaktiviteiten gebruikt in verband met de toen heersende runderpest.

Tentoonstellingen

,,Wij hebben zoveel voorwerpen in onze depots die het publiek normaal gesproken nooit te zien zou krijgen", aldus de heer Stikvoort. ,,Daarom houden wij verschillende tentoonstellingen zodat vele voorwerpen eens kunnen worden getoond". Onder de naam ,,Kinderen vieren feest" is er tot 1 november een klederdrachtententoonstelling in het Openluchtmuseum. Deze tentoonstelling is uniek in Nederland en geheel gewijd aan de kleding die door kinderen tijdens bepaalde festiviteiten werden gedragen in bepaalde streken.

Voor het tweede jaar wordt er in het kruidenhuisje een expositie gehouden onder de naam „Middelen tegen hoest". Op deze tentoonstelling kan men zien welke middeltjes vroeger en nu werden en worden gebruikt tegen hoest. Veel van de kruiden die in deze middeltjes worden gebruikt zijn terug te vinden in de kruidentuin van het Openluchtmuseum. De kruidentuin is in juni-juli op zijn mooist omdat dan alles in bloei staat. De heer Stikvoort zegt glimlachend: ,,Vaak hoor je in oktober bezoekers opmerkingen maken over de slechte onderhoudstoestand van de kruidentuin. Maar de meeste mensen weten niet dat wij de kruiden laten staan in het najaar om voor het volgend jaar zaad te verkrijgen."

Zeeland

De vervoermiddelen uit Zeeland worden ook voor het tweede jaar tentoongesteld onder de naam ,,Zeeuwse vervoermiddelen". Van de wagenhal is een tentoonstellingsruimte gemaakt, waar men onder andere een Zeeuwse vérenwagen, een Zeeuws driewielertje en een oogstwagen kan bezichtigen.

,,Begin mei komt er een tentoonstelling over bestrijding van ratten en muizen in het verleden. Dat is een mooie gelegenheid om onze oude vallen, foto's en prenten te laten zien, die anders in een van onze depots liggen opgeslagen. Op deze tentoonstelling zal ook een zwart rattenpaartje worden getoond, zodat men kan zien hoe snel deze dieren zich voortplanten". Een tentoonstelling over versierd textiel en een over energiebronnen zijn nog in voorbereiding.

Elke dag kan men in het museum getuige zijn van demonstraties broodbakken, papier scheppen en molens draaien. Voor het bakken van het brood wordt de oven nog ouderwets met takkebossen gestookt. De „warme bakker" van het museum heeft diverse vaste klanten die dagelijks brood bij hem komen kopen.

Sinds verleden jaar zijn er diverse aanpassingen voor invaliden zoals de ingangen van restaurant, klederdrachtententoonstellingsgebouw en de souvenirwinkel. Hierdoor heeft het museum haar poorten voor een nieuwe groep bezoekers kunnen openstellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Veel belangstelling voor het openluchtmuseum

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken