Bekijk het origineel

Catharijneconvent als museum chr. cultuur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Catharijneconvent als museum chr. cultuur

Koningin verricht opening op 9 juni

2 minuten leestijd

UTRECHT — Zaterdag 9 juni opent de koningin een nieuw museum: Rijksmuseum Het Catharijneconvent te Utrecht. Dit museum stelt zich ten doel de geschiedenis van de christelijke kuituur in Nederland in beeld te brengen.

Het Catharijneconvent is in zijn opzet een historisch museum. Langs een chronologisch-thematische lijn wordt er getoond hoe het christendom in deze streken terecht kwam, hoe er meer christelijke kerken ontstonden, hoe dit alles de Nederlandse samenleving gedurende vele eeuwen vorm gaf en hoe er tussen kerk, staat en samenleving een wisselwerking plaats had en heeft.

Aan de hand van de verzamelingen van een aantal muzea wordt dit doel nagestreefd.

In het Catharijneconvent vinden we bijeen de kollekties van het Aartsbisschoppelijk Museum uit Utrecht, het Bisschoppelijk Museum uit Haarlem, het Oud-Katholiek Museum uit Utrecht en de kollektie van de Stichting Protestantse Kerkelijke Kunst. Tevens zijn er bruiklenen uit andere musea, van stichtingen, instellingen, particulieren en van het rijk. Aldus is een grote kollektie kerkelijke kunst te bezichtigen, die o.a. bestaat uit schilderijen, beelden, textiel, metaalwerk en handschriften. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan voorwerpen die in het dagelijks leven een rol hebben gespeeld.

Hel museum is geen rooms-katholiek museum. Door de samenwerking met de stichting Protestantse Kerkelijke Kunst is in enkele jaren een verzameling voorwerpen bijeengebracht die de geschiedenis van de protestant.se kerken aanduidt.

In het museum wordt veel aandacht besleed aan de informatie-overdracht aan de bezoekers. Teksten, videobanden, kaarten e.d. zorgen voor de noodzakelijke toelichting.

Toen de verschillende kerkelijke partners hun museumkollekties toezegden, nam de gemeente Utrecht de huisvesting van het museum op zich. Het werd ondergebracht in het Catharijneconvent, een laat-middeleeuws klooster. In 1974 werd met de restauratie van het complex begonnen; in 1978 was dit voltooid.

Toen de stad Utrecht zorg droeg voor de behuizing en de kerkelijke deelnemers hun kunstkollekties inbrachten, nam de staat de exploitatie van het museum op zich.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Catharijneconvent als museum chr. cultuur

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken