Bekijk het origineel

Kohl niet langer lijstaanvoerder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kohl niet langer lijstaanvoerder

Crisis in Westduitse CDU

2 minuten leestijd

BONN — De Westduitse christen-democratische partij (CDU) heeft te kampen met een crisis in het leiderschap. Vandaag zal CDU-leider Helmut Kohl, naar wordt verwacht, bekend maken dat hij zich bij de verkiezingen volgend jaar niet beschikbaar zal stellen als lijsttrekker.

Kohl zelf wil dat Ernst Albrecht, de premier van de deelstaat Neder-Saksen, het lijsttrekkerschap op zich zal nemen. Afgelopen donderdag heeft de voorzitter van de Beierse zusterpartij CSU, Franz Josef Strauss, aangekondigd bereid te zijn de christen-democratische oppositie te leiden in de verkiezingscampagne tegen bondskanselier Helmut Schmidt van de sociaaldemocratische partij SPD.

Afgelopen weekeinde hebben vooraanstaande politici van de CDU gewaarschuwd voor een breuk tussen CDU en CSU. Alleen een gemeenschappelijke kandidaat van CDU en CSU voor het bondskanselierschap maakt bij de komende verkiezingen een kans Schmidt te verslaan. CSUpolitici, maar ook bijvoorbeeld CDU afgevaardigde Wemer Marx, zijn voorstander van Strauss als lijsttrekker. Strauss, in het binnen- en buitenland beschouwd als de spreekbuis van rechts West-Duitsland, is een ervaren politicus.

Weinig ervaring

De man die door Helmut Kohl naar voren wordt geschoven, Albrecht, heeft weinig ervaring in de federale politiek. Een aantal CDU-leiders vreest dat het kandidaatstellen van Strauss voor het bondskanselierschap stemmen kan kosten vanwege het rechtse standpunt dat deze leider van de CSU inneemt.

Hoewel wel bijna vast staat dat Helmut Kohl zijn beslissing om zich niet kandidaat te stellen zal aankondigen, wordt een besluit over zijn opvolging pas eind juni verwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kohl niet langer lijstaanvoerder

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 mei 1979

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken