Bekijk het origineel

Vandaag eerste algemene verkiezingen in Egypte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vandaag eerste algemene verkiezingen in Egypte

Sadat hoopt vruchten te plukken van El Arisj

3 minuten leestijd

CAIRO — Vandaag worden in Egypte algemene verkiezingen gehouden en de verwachting is dat zij de positie van president Anwar Sadat nog verder zullen verstevigen.

Meer dan tien miljoen geregistreerde kiezers mogen naar de stembussen om hun keuze kenbaar te maken. Het zijn de eerste verkiezingen waaraan meerdere partijen deelnemen sinds bijna 27 jaar gelden koning Faroek werd afgezet en een groep opstandige legerofficieren onder leiding van Gamal Abdel Nasser, die president werd, de republiek uitriep.

President Sadat verkeert nu in de riante positie dat hij de vruchten kan plukken van de terugkeer van El Arisj, hoofdstad van de Sinai, die vorige maand door Israël werd ontruimd. Het was het eerste tastbare resultaat van het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag. De terugkeer van El Arisj veroorzaakte een golf van geestdrift in Egypte.

Arabische boycot

Dit feit zal er mede toe bijdragen dat de door Sadat opgerichte Nationale Democratische Partij (NDP) het leeuweaandeel zal krijgen van de 392 zetels in het nieuwe parlement. Ook de door de Arabische landen afgekondigde boycot tegen Egypte vormt een factor die de gelederen van het volk rond Sadat heeft doen sluiten.

Een prominente linkse opponent merkte op:,,Sadat zou geen beter moment hebben kunnen kiezen. Hij heeft El Arisj terug en niemand merkt nog iets van de Arabische boycot. Als de verkiezingen op het normale tijdstip, over twee jaar, gehouden werden zou het beeld er heel anders hebben uitgezien".

Oorspronkelijk waren de verkiezingen vastgesteld voor 1981. Op 19 april liet Sadat een referendum houden. Daarin werden twee vragen gesteld, ,,keurt u het vredesverdrag met Israël goed" en „Wenst u nu verkiezingen". Het antwoord was massaal positief, meer dan 99 procent reageerde met „ja".

De verkiezingen zijn gepresenteerd als een verdere uitbreiding van de democratie. De Egyptenaren hebben het recht gekregen politieke partijen te vormen zonder te hoeven voldoen aan de voorwaarde dat nieuwe partijen minstens twintig zetels in het parlement moeten hebben.

Maar de enige nieuwe partij die. ontstond, het Nationale Front, is nog niet geheel van de grond gekomen. De oorzaak daarvan is de korte spanne tijds die tussen het referendum en de verkiezingen van donderdag ligt. Er zijn verder nog al wat bureaucratische belemmeringen. Kandidaten van de partij, die tegen het vredesverdrag met Israël is, worden nog steeds omschreven als leden van het,,Nationale Front in oprichting".

Het Nationale Front en de linkse Progressieve Eenheidspartij, die ook tegen het vredesverdrag is, kunnen hun mening hierover niet in hun campagnes spuien. Het onderwerp vredesverdrag is in de verkiezingsstrijd taboe omdat deze kwestie al bij het referendum is geregeld.

De verkiezingen gaan ditmaal om 382 zetels, waarvan er dertig zijn gereserveerd voor vrouwen. President Sadat heeft het recht tien extra leden voor het nieuwe parlement aan te wijzen.

In de vorige volksvertegenwoordiging, die 360 zetels telde, had de Egyptische Arabische Socialistische Partij van oud-premier Mamdouh Salem meer dan 300 zetels. Toen Sadat zijn eigen partij stichtte liepen de meeste leden van de regeringspartij naar de nieuwe beweging over. Salem legde de leiding neer en de partij werd ontbonden.

Prominente leden

De NDP heeft voor de verkiezingen een afspraak gemaakt met zowel de Socialistische Arbeiders Partij als de Liberale Socialistische Partij dat gewone kandidaten terug zullen treden als zij ergens de kans van prominente leden van een der partijen op een zetel in gevaar zouden brengen. Dit brengt mee dat de enige werkelijke oppositie in het parlement van de Progressieve Eenheids partij en het Nationale Front zal komen.

De vorige verkiezingen werden in 1976 gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Vandaag eerste algemene verkiezingen in Egypte

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken