Bekijk het origineel

Parlement rechtser door thuisblijvers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Parlement rechtser door thuisblijvers

Europese gedachte laat miljoenen kiezers koud

3 minuten leestijd

BRUSSEL — In het eerste rechtstreeks verkozen Europese Parlement zullen de partijen van rechts en het centrum een meerderheid behalen. Deze partijen hebben geprofiteerd van de matige opkomst in verschillende lidstaten. De socialistische fractie zou wel de grootste worden met 111 afgevaardigden in het parlement van 410 zetels. De christendemocraten bezetten de tweede plaats en zitten de socialisten op de hielen.

De opkomstcijfers verschilden sterk. Italië staat volgens schatting aan de kop met 86 % (95,3 % bij jongste parlementsverkiezingen), Luxemburg is tweede met 85% (90,1), dan volgt België met 81 %,(93 %) terwijl de overige lidstaten op zeer grote afstand volgen: BondsrepubLIek 63 % (90,7), Frankrijk 60 % (82,8), Nederland 58 % (87,3), Ierland 58 % (77,2), Denemarken 50 % (88,7) en Groot Brittannië 32(76).

Factoren als de lage opkomst hebben voor onverwachte uitslagen gezorgd. Zo zouden de Britse conservatieven, volgens betrouwbare prognoses, niet minder dan 68 van de 81 Britse zetels in de wacht hebben gesleept. De Labourpartij mag op niet meer dan 10 zetels rekenen. Ook in West-Duitsland behaalde rechts de overwinning. De christen democratische partijen CDU en CSU sleepten, ondanks openlijke ruzies die veel aandacht trokken, 42 van de 81 zetels in de wacht. De socialistische SPD verkreeg 34 zetels tegen de liberale FDP 5 zetels.

Italië-Frankrijk

In Italië zette het beeld van de parlementsverkiezingen van vorige week zich voort. De christendemocraten moesten enkele procenten terug terwijl de communisten een gevoelige teruggang boekten. In zetels vertaald: christendemocraten 30, communisten 24, socialisten 9, neo-fascisten 4, sociaaldemocraten 4 terwijl de overige 10 zetels over 6 partijtjes werden verdeeld.

In Frankrijk bleek de Unie voor de Franse Democratie de sterkste. Deze partij van president Giscard d'Estaing verkreeg 25 van de 81 Franse zetels. De socialisten kregen er 22, de communisten 19 terwijl de gaullisten er slecht afkwamen met slechts 15 zetels. De einduitslag van Ierland zal pas later op de dag bekend worden evenals die van ons land. In Luxemburg behaalden de christendemocraten 3 van de zes zetels. Twee gaan er naar de liberale democraten terwijl de socialisten één zetel bezetten. Dit zijn officiële uitslagen.

Kleine landen

Volgens de voorspellingen behalen de christendemocratische partijen CVP/PSC in België dertien van de 24 zetels. De socialisten zouden er tien krijgen terwijl de liberalen er slechts één zouden verwerven.

Denemarken

De anti-EG partij en de volkspartijen zijn in Denemarken bij de Europese
verkiezingen als overwinnaars uit de bus gekomen. Van de 16 Deense zetels gaan er 6 naar de anti-Europeanen (inclusief de Groenlandse zetel) en eveneens 6 naar de Volkspartijen. De sociaaldemocraten met 3 zetels en de „Vooruitgangspartij" van Mogen Glistrup met 1 zetel zijn de verliezers van de verkiezingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Parlement rechtser door thuisblijvers

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken