Bekijk het origineel

Basisprijzen rawe olie OPEC zeker 35 procent hoger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Basisprijzen rawe olie OPEC zeker 35 procent hoger

2 minuten leestijd

GENEVE — De OPEC-landen hebben woensdagavond laat in Geneve een akkoord bereikt om de officiële basisprijs voor hun olie met bijna 35 procent te verhogen. De nieuwe prijsverhoging geldt vanaf 1 juli en zal drie maanden van kracht blijven. Op een volgende OPEC-bijeenkomst in september zal de olieprijs opnieuw worden bekeken.

Met het resultaat is een formele verdeeldheid tussen de OPEC landen voorkomen. Het resultaat moet worden gezien als een compromis, aangezien de militante meerderheid van de olieproducerende landen zelfs nog een hoger prijsniveau wilde vastleggen.

Na twee dagen van taaie onderhandelingen met zijn 12 partners binnen de OPEC heeft Saoedi-Arabië ermee ingestemd de prijs van een standaardvat ruwe olie te verhogen van 14.55 dollar tot 18 dollar. Dit is in kringen rond de Saoedische delegatie in Geneve vernomen. De meeste andere OPEC-landen zullen op een prijs gaan zitten van 20 tot 23.5 dollar per barrel.

Dubbel systeem

Op grond van het nieuwe dubbele prijssysteem zal de Saoedische „Arabische lichte" olie, die traditioneel gold als basis van de olieprijs, een van de twee nieuwe basisprijzen zijn. De andere is de ,,Iraanse lichte" olie, die nu op 22 dollar per barrel is vastgesteld, aldus de kringen.

Naar verluidt zullen de Verenigde Arabische Emiraten en Quatar zich volgens de verwachting aansluiten bij de door Saoedi-Arabië gehanteerde prijs van 18 dollar. Algerije en Libië hebben al laten weten dat ze hun prijzen met ingang van 1 juli zullen verhogen tot 23.5 dollar per barrel. De verwachting is dat Nigeria zich hierbij zal aansluiten.

Formaliteit

Het akkoord werd bereikt na intensieve besprekingen in Geneve tussen de OPEC-ministers, die het geheel in de loop van vandaag nog formeel moesten ratificeren, aldus de kringen. Dit zou naar verwachting slechts een formaliteit zijn.

Naar in Geneve verluidt zal het akkoord een einde maken aan de plotselinge chaotische prijsverhogingen die de gemiddelde prijs deden oplopen na de tekorten die begin dit jaar werden veroorzaakt door de Iraanse revolutie. Volgens Japanse kringen in Geneve zou de Saoedische olieminister, sjeik Achmed Zaki Yamani, hun hebben verteld dat Saoedi-Arabië zijn olieproduktie zal opvoeren met 1 miljoen barrel per dag tot 9,5 miljoen barrel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Basisprijzen rawe olie OPEC zeker 35 procent hoger

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken