Bekijk het origineel

Politieteam pakt wapenhandelaars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politieteam pakt wapenhandelaars

Twintig verdachten aangehouden

3 minuten leestijd

HELMOND — Een speciaal team van de Helmondse gemeentepolitie en de recherche van de rijkspolitiein het district Eindhoven heeft de afgelopen weken in zuidoost-Brabant een aantal wapenhandelaren aangehouden. In Beek en Donk werd een werkplaats ontmanteld, waar gasalarmpistolen uit WestDuitsland werden omgebouwd tot vuurwapen.

Alles bij elkaar werden twintig verdachten aangehouden, van wie er nog tien in hechtenis verblijven. De politie heeft onder meer een machinepistool, elf geweren, zevenentwintig vuistvuurwapens en een grote hoeveelheid munitie in beslag genomen.

De zaak kwam op 23 mei j.l. aan het rollen. Toen werden in Maarheeze twee mannen op heterdaad betrapt bij het verhandelen van enkele pistolen. Dat gebeurde op een parkeerplaats langs de autosnelweg Eindhoven-Weert. Het onderzoek leidde vrij snel naar een wapenwerkplaats in Weert, waar destijds dertig wapens in beslag werden genomen. Een handelaar, die hier wel eens zaken deed, bleek ook pistolen te hebben gekocht in Beek en Donk. Beide werkplaatsen hadden verder niets met elkaar te maken. De politiewoordvoerder zei de indruk te hebben dat de vraag naar wapens steeds toeneemt. Niet alleen criminelen bewapenen zich steeds vaker, maar ook particulieren schaffen gemakkelijker een vuurwapen aan. De wapens uit Beek en Donk werden verhandeld voor 450 tot 750 gulden per stuk. De munitie kostte ongeveer ƒ 1,50 per patroon.

Werkplaats

De werkplaats die in Weert werd ontdekt, was vooral gespecialiseerd in het ombouwen van Tsjechische pistolen. Deze wapens zijn in Duitsland als sierwapen in de handel. Het zijn oorspronkelijke vuurwapens die onbruikbaar zijn gemaakt. De onderdelen om ze weer geschikt te maken om er kogels mee af te vuren, zijn echter in Duitsland vrij te koop.

Het politieteam heeft de indruk dat er vanuit Weert ongeveer honderd wapens zijn verhandeld. Een belangrijk deel daarvan heeft men niet terug kunnen vinden. Er zijn ook wapens uitgevoerd naar België. In verband met het onderzoek zijn er contacten geweest tussen de politie in Nederland, Duitsland en België. In dat laatste land is een zelfstandig onderzoek gestart, wat inmiddels ook tot een aantal aanhoudingen heeft geleid. Het speciaal gevormde team dat opereerde in nauw overleg met de officier van justitie, mr. P. Roelse, heeft alles bij elkaar 39 huiszoekingen gedaan. De meeste wapens bleken in handen te zijn van handelaren. In enkele gevallen trof de politie vuurwapens aan bij mensen die ze hadden aangeschaft met het oog op hun persoonlijke veiligheid, zo vertelde een woordvoerder van het team donderdagmiddag op een persconferentie.

Alarmpistolen

De werkplaats in Beek en Donk was ondergebracht in een garage achter een woning. J. v.d. B. (26) en M. v.d. L. (34), beiden uit Beek en Donk, kochten in West-Duitsland gasalarmpistolen die ze ombouwden tot echte vuurwapens. De daarvoor noodzakelijke onderdelen werden eveneens in Duitsland gekocht.

Ook de munitie werd zelf vervaardigd. De politie trof in de werkplaats onder meer twee kilo kruit, 1650 slaghoedjes, ruim tweehonderd kogelpunten en 328 hulzen aan. Deze spullen werden evenals gespecialiseerde gereedschappen in België gekocht.

Aanvankelijk werden in de werkplaats in Beek en Donk ook cilinderrevolvers omgebouwd. Omdat deze wapens echter niet goed functioneerden en zelfs gevaarlijk bleken te zijn voor gebruikers, schakelden de twee mannen onlangs over op het ombouwen van gasalarmpistolen. Volgens de politie heeft men de werkplaats juist op tijd kunnen ontmantelen. Beide mannen, die inmiddels in staat waren om enkele wapens per dag om te bouwen, vertelden van plan te zijn de handel op grote schaal op te zetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juli 1979

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Politieteam pakt wapenhandelaars

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juli 1979

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken